Čína testuje hypersonickou střelu s vícerežimovým motorem

 Vojenství 
21. července 2022 13:08 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Čína tvrdí, že hypersonickou střelou disponuje už tři roky  School of Aeronautics and Astronautics of Northwestern Polytechnical
Rusko tvrdí, že už hypersonické střely má, Američané přiznávají, že jsou pozadu, a Čína chce být jako obvykle nejlepší. Proto teď testuje hypersonickou střelu s vícerežimovým motorem Feitian-1.

Podle nejnovějších informací čínští vědci ze School of Aeronautics and Astronautics of Northwestern Polytechnical, v severozápadní Číně, odpálili, samozřejmě úspěšně, Feitian-1, hypersonickou střelu s vícerežimovým motorem. I když zjistit něco o vývoji zbraní v Číně obecně je samozřejmě velice obtížné a oficiální zdroje je třeba brát s rezervou.

Nicméně předpokládejme, že Čína vůbec takovou střelu má a že ji skutečně úspěšně otestovala. Co vůbec je hypersonická střela s vícerežimovým motorem?

Motor takové střely je kombinací vzduch nasávajícího ramjetu, tedy náporového motoru, který nasává vzduch nadzvukovou rychlostí, ale vypouští ho podzvukovou rychlostí, a vzduch nasávajícího scramjetu. Scramjet je vlastně nadzvukový spalovací ramjet. Aby ale Scramjet mohl přijímat dostatek kyslíku (vzduchu), musí se již střela pohybovat nadzvukovou rychlostí. Proto musí být scramjet na začátku letu spojen s konvenční raketou. Takže tohle všechno testovaná čínská hypersonická střela má.

Jak střela s vícerežimovým motorem zrychluje, motor přechází z jednoho režimu do druhého, což mu umožňuje neustále zvyšovat svoji rychlost. Ta má být Mach 5. Nejde ale o žádnou velkou vědu, protože takový vícerežimový motor není žádnou novinkou. U hypersonické střely je naopak docela výhodný, protože získává kyslík ze vzduchu za letu a nepotřebuje tolik paliva.

Číňané nicméně samozřejmě tvrdí, že takový motor byl použit u hypersonické zbraně vůbec poprvé na světě, takže zase mají jedno prvenství. Místo toho ale neposkytli žádné informace o tom, jak rychle střela letěla, jaký je její dolet a tak dál. Zkrátka s prvenstvím použití vícerežimového motoru se zcela spokojili a nepotřebují ohromovat svět rychlostí, doletem nebo silou své budoucí hypersonické střely.

Čína přitom uvedla do oficiálního provozu hypersonickou střelu DF-ZF v roce 2019. Tu vyvíjela od roku 2014 a celkem sedmkrát ji otestovala, než při sedmdesátém výročí komunismu v Číně střelu zařadila do armádní výzbroje. DF-ZF údajně letí rovněž Mach 5. Ani o této střele se toho ale moc neví, takže samozřejmě nelze ověřit, zda vůbec funguje. Nicméně se předpokládá, že tyto hypersonické střely mohou být osazeny i jadernými hlavicemi.

A to není stále všechno. Letos v červnu Čína dokonce oznámila, že vyvinula obranný systém proti hypersonickým střelám, čímž by skutečně byla první zemí na světě, která by to dokázala. Čína před několika týdny tvrdila, že vyvinula speciální technologii s umělou inteligencí, která dokáže vypočítat trajektorii hypersonické střely, která letí rychlostí Mach 5. Bohužel pro Čínu žádnou z těchto úžasných věcí nelze ověřit.

Autorský článek, další zdroje: New Atlas, Eurasiantimes

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít