Kam Američané schovají svoje nové jaderné zbraně Sentinel? Ve hře jsou i jezera

 Vojenství 
17. července 2022 14:02 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Vypadají nenápadně, ale Sentinely ponesou jaderné hlavice US Air Force
Americké letectvo zanedlouho přivítá nové jaderné střely LGM-35A Sentinel a s nimi přichází i otázka, kam tyto nové moderní balistické střely umístit. Do hry vstoupila i známá americká jezera nebo podzemní tunelové systémy.

Sentinel je, nebo vlastně bude zcela nová mezikontinentální balistická střela s jadernou hlavicí. A s přípravou na její příchod vyvstala rovněž otázka, kam s nimi. Některé možnosti byly dokonce poměrně pozoruhodné. Americké letectvo totiž zvažovalo, že by nové Sentinely, kterých má být až 400, částečně rozmístilo i pod vodu do známých amerických jezer.

Variant samozřejmě bylo mnohem více, včetně rozsáhlých tunelových komplexů. Jak ale ukázala následná ekologická studie, rozmístit nové jaderné rakety a ještě ke všemu také nějak zlikvidovat staré střely Minuteman III, není vůbec jednoduché.

Pozemní balistické střely jsou v první řadě součástí tzv. triády. To v reálu znamená, že Američané jsou schopni tyto střely odpalovat z ponorek, z bombardérů, tedy ze vzduchu a konečně i ze země. Pozemní systém odpalování zahrnuje známá sila, ze kterých raketa odstartuje zhruba do pěti minut od povelu a trvá jí pak asi nějakou půlhodinku, než doletí do cíle, ať už je to kdekoliv na Zemi.

Umístění jaderných raket v pozemních silech je prakticky ta největší věda. Zejména z toho důvodu, že v případě nutnosti musí rychle odstartovat, ale především musí zůstat v bezpečí, kdyby je snad nějaká nepřátelská země chtěla zničit. A právě v takových silech, která jsou rozmístěna všude možně po celé Americe, se v současné době ukrývají jaderné střely Minuteman III. Čistě teoreticky se ale dají vyhledat a zaměřit.

Proto se v Americe tolik řešilo, kam s novými střelami Sentinel. A jednou ze zvažovaných variant bylo jejich umístění hluboko pod vodu amerických jezer, kde by se tyto balistické střely ukrývaly ve vodotěsných kapslích. Naštěstí se ale ukázalo, že je to špatná varianta hned z několika důvodů.

Tím prvním by bylo velmi nákladné vybudování podvodní infrastruktury a druhým potom fakt, že by v jezerech byly jaderné rakety ještě náchylnější k nějakému odhalení a napadení, než tomu je v dosavadních zabetonovaných silech. O ekologické zátěži na vodu v samotných jezerech ani nemluvě.

Velmi drahé by bylo také vybudování tunelových komplexů, i když by střely byly asi v největším bezpečí, protože by bylo těžké zjistit, v jaké části komplexu se rakety zrovna nacházejí. Náklady by ale byly astronomické, takže ani tato varianta nakonec neprošla. Nakonec tedy zůstane vše při starém a nové Sentinely budou rozmístěny ve stávajících silech pro rakety Minuteman III, jen budou trochu modernizované.

Balistické střely LGM-35A Sentinel budou mít termonukleární hlavici W87-1, která nahradí hlavici W78 aktuálně používanou u starých jaderných raket Minuteman III. Na rakety Sentinel by měly být namontovány v roce 2028. Zda se ale všechno stihne, není jasné.

Tato hlavice je totiž ve vývoji už od roku 1988, odkdy se také datuje základní informace o tom, že by měla mít výkon 475 kilotun. Hlavice by měla navazovat na rovněž vyvíjenou hlavici W87-0, která má ovšem nižší výkon 300 kilotun. Pravděpodobně tomu tak bude a W87-1 pro Sentinely bude mít podobný design a možná její finální verze bude mít ještě větší výkon, než je doposud uváděných 475 kilotun. Některé zdroje také uvádějí, že hlavice nebude mít žádné nové schopnosti, snad tedy kromě samotného výkonu, bude ale zřejmě obsahovat nějaké nové bezpečnostní prvky.

Není také v současné době jasné, zda všechny Sentinely dostanou ihned tento typ hlavice. Vzhledem ke zpoždění, které program samotný nabral už v minulosti, se mluví i o variantě, že Sentinely budou nejprve osazeny slabšími hlavicemi W87-0, protože výroba silnějších hlavic W87-1 zřejmě nezačne dříve, než v roce 2030.

Autorský článek, další zdroj: Popular Mechanics

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum