Čína se chlubí největší a nejmodernější letadlovou lodí, jakou dosud postavila. Má ale jiné válečné lodě, které jsou mnohem nebezpečnější

 Vojenství 
03. července 2022 17:05 / Mirka Malá
  1
📷
1 fotografie v galerii
Nejnovější letadlová loď Číny je také největší Čínské ministerstvo obrany / volný zdroj
Čína se chlubí svou novou letadlovou lodí. Je největší a nejmodernější, jakou dosud postavila. Pořád je to ale tak trochu "jen" plovoucí runway pro letadla. Američtí odborníci se shodují, že v čínské flotile jsou mnohem nebezpečnější lodě.

Čína má totiž několik torpédoborců typu 055, které jsou tak velké, že je lze podle západních standardů prakticky považovat za křižníky. Ale rozhodně nejde jen o velikost lodě. Torpédoborce jsou vybaveny 112 odpalovacími zařízeními, kterými lze odpálit prakticky všechno, ať už jde o protilodní střely nebo střely dlouhého doletu. "Tato loď má zejména sofistikovaný design, stealth funkce, radary a velký inventář raket. Je větší a výkonnější než většina amerických, japonských a jihokorejských torpédoborců," řekl v roce 2018 pro CNN vojenský analytik Timothy Heath. A podle všeho jich má Čína rovných deset a letos v dubnu z jedné z lodí pravděpodobně odpálila i balistickou střelu.

A pak jsou tady čínské ponorky. Zatím Čína disponuje sedmnácti ponorkami třídy Yuan a podle dostupných informací má v plánu jejich počet v následujících letech zvýšit až na pětadvacet. Jde o ponorky s tichým diesel-elektrickým pohonem, který není závislý na přísunu vzduchu, takže ponorky mohou zůstat hluboko pod hladinou velmi dlouho.

Ponorky třídy Yuan jsou vyzbrojeny protilodními střelami a naváděnými torpédy, která jsou vystřelena na záď nepřátelské ponorky, kde explodují poblíž pohonného systému. Naváděná torpéda je těžké slyšet, takže jejich detekce je velmi obtížná, až prakticky nemožná.

Čínské ponorky jsou tedy nejen tiché, ale také "potichu" střílí a navíc se dokáží ponořit do velmi slušné hloubky až 400 metrů. Kromě ponorek a torpédoborců má ale Čína ještě další nebezpečné kousky ve své stále se zvětšující flotile.

Hrozbou jsou totiž i čínské trajekty a teď si možná říkáte, proč. Čína totiž i soukromé nákladní trajekty začlenila do své válečné flotily, což v praxi znamená, že pokud budou povolány, musí nechat přepravy zboží a začít sloužit námořnictvu. Tyto na první pohled civilní trajekty se tak během chvilky mohou změnit na lodě, jež jsou schopny přepravit tuny vojenského materiálu a samozřejmě i tisíce vojáků prakticky kamkoliv.

Navíc ani vojenští analytici nejsou schopni spočítat, kolik takových trajektů je schopná čínská armáda mobilizovat, pokud by chtěla válčit. Jde ale pravděpodobně o velké číslo a tisíce tun vojenského materiálu i vojáků, které Čína těmito trajekty může v případě potřeby přepravit všude, kam si usmyslí.

A to je jen výběr z toho největšího, co má Čína po ruce. Kromě toho má tato země nyní k dispozici už tři letadlové lodě. A co hůř, dokáže je stavět velmi rychle. Čínská flotila se tedy rozrůstá rychlým tempem. Není žádným tajemstvím, že v posledních letech staví svoje moderní válečné lodě rychleji než kterékoliv námořnictvo na světě.

Autorský článek, další zdroj: CNN

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47