Rusko staví zařízení, kterým bude pomocí laseru střílet na satelity. Jmenuje se Kalina

 Technologie 
31. července 2022 10:45 / Mirka Malá
  15
📷
2 fotografie v galerii
Takové technologie jednou vyvolají vesmírné války Depositphotos
Laserové technologie jsou už na takové výši, že je možné je dokonce využít k ničení satelitů na naší oběžné dráze. Rusko toho hodlá očividně využít a staví tajné pozemní zařízení, odkud bude lasery na satelity pálit.

Jak by něco takového fungovalo? Poměrně jednoduše. Pokud skutečně Rusko takovou technologii má, pak zkrátka ze Země zaměří satelit, například americký špionážní satelit, vystřelí paprsek na jeho optiku a rázem je takový satelit doslova slepý. Jinými slovy, tato laserová technologie by byla schopna oslepit prakticky vše ve vesmíru, respektive na nižší oběžné dráze Země, co má nějaké optické senzory.

Zařízení, které ještě není hotové, samozřejmě odhalily satelity, v podstatě ho najdete snadno i pomocí Google Earth, když víte, kam se máte dívat. Zařízení se jmenuje Kalina a má jednoduchý princip. Čím víc světla dopraví do satelitní optiky, tím slepější satelity budou.

Samozřejmě, že to ale ve skutečnosti není až tak jednoduché. Něco jiného je pálit laserem na několik desítek metrů, a něco jiného je pálit laserem na desítky až stovky kilometrů. Takový laserový paprsek nejprve musí projít zemskou atmosférou a stále musí mít dostatečnou sílu, aby satelity opravdu oslepil.

Pokud to Rusové dokáží, pak budou schopni vyřadit z provozu alespoň na nějaký čas prakticky jakýkoliv vojenský či špionážní satelit. Je nicméně v současné situaci otázkou, zda je Rusko vůbec schopné pozemní zařízení Kalina dostavět, protože to rozhodně není žádná levná záležitost.

Technologicky je také zapotřebí, aby lasery, které mají mít tak velkou účinnost na tak velkou vzdálenost, byly dostatečně výkonné. Kalina to ale údajně dokáže a aby rovněž dokázala přesně zaměřit svůj cíl ve vesmíru, používá, respektive bude používat obrovské dalekohledy s průměrem několika metrů.

Na první pohled tedy jednou bude Kalina vypadat spíš jako nějaká vesmírná observatoř, až budou dostavěny kupole s dalekohledy. Ve skutečnosti ale půjde o velmi nebezpečnou zbraň. Protože pokud skutečně Kalina dokáže vystřelit účinný laser na tak obrovskou vzdálenost, nemusí se v budoucnu nutně zaměřovat jen na oslepování satelitů.

Podle informací, které jsou západním zemím o zařízení Kalina dostupné, by toto zařízení dokázalo svým laserem "uhlídat" obrovské území o velikosti až 100 tisíc kilometrů, pokud by oslepila ty správné satelity. A to je obrovské území. Nicméně tuto informaci nelze nijak ověřit. Například už před třemi lety Rusové tvrdili, že méněvýkonný laser už podobným způsobem použili, když ho namontovali na armádní vozidlo, neexistuje ale ani jeden jediný důkaz o tom, že by tomu skutečně tak bylo.

Je tedy možné, že Rusko je od něčeho takového ještě daleko. Na druhou stranu laserové technologie nevěstí nic dobrého. Jen si představte, až se začnou používat k válčení ve vesmíru, kde není potřeba takového výkonu, protože vzdálenosti budou kratší a v cestě nebude stát zemská atmosféra.

Jinými slovy, vesmírné války by mohly klidně vypadat tak, že laserové satelity budou pálit jeden na druhý, sestřelovat se budou kosmické lodě. Takže konečné důsledky tohoto technologického progresu jsou vlastně jen velmi negativní.

Autorský článek, další zdroj: The Sun

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47