Digitální data jsou často zneužívána. Nová platforma má za cíl pomoci uživatelům lépe chránit osobní údaje

 PC a Mobily 
01. července 2020 08:00 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Chránit osobní údaje je stále důležitější Depositphotos
Digitální data, která po sobě každý den na internetu zanecháváme, mohou být, a v mnohých případech také jsou, zneužívána. A často jde i o osobní údaje. Nová platforma má za cíl uživatele lépe chránit.

Tým vědců vyvinul a úspěšně otestoval platformu Ancile, která uživatelům umožňuje nastavit různá omezení, to znamená, že uživatelé budou mít nad svými osobními údaji větší kontrolu.

Velký bratr nás sleduje

Tzv. pasivní data jsou stále více shromažďována a sdílena širokou řadou aplikací třetích stran od aplikací pro inteligentní budovy, které upravují vytápění a chlazení na základě počtu lidí v místnosti, až po obchodníky, kteří shromažďují informace o stravovacích a nákupních zvyklostech uživatelů.

"Je shromažďována celá řada údajů a my nemáme šanci rozhodnout, jak budou tato data použita,“ uvedla Nate Foster, docentka informatiky a šéfka projektu Ancile.

"Systém kolem shromažďování dat a dalších údajů je opravdu bohatý a komplikovaný. Měli jsme tedy zájem vyvinout systémovou infrastrukturu, která by nám umožnila specifikovat a prosazovat rozhodnutí jednotlivce," řekla Foster. 

Platforma pracuje na čtyřech základních principech

Tým vyvinul čtyři aplikace, z nichž každá se zabývá specifickou výzvou k ochraně osobních údajů.

BookNearMe

Tato aplikace se hodí pro rezervaci místa pro nějakou schůzku na základě aktuální polohy uživatele, ale s neviditelnými daty o poloze uživatele.

RoamingOfficeHours

Tato aplikace se zase hodí každému, kdo nechce trávit svůj veškerý pracovní čas jen v kanceláři. Takže s notebookem bude možné jít třeba do kavárny, aniž by byla rozpoznána vaše poloha.

GroupStudy

Tato aplikace se hodí pro pracovní skupiny, které mezi sebou sdílejí různá data, ale díky Ancile zůstanou tato data skryta pro nezvané.

LocationPredictor

Tato aplikace pomocí strojového učení předpovídá další polohu uživatelů na základě toho, kde se zrovna nachází, ale zároveň zabraňuje úniku dat nebo použití trasovacích bodů za jakýmkoli jiným účelem mimo predikční model.

Při vývoji platformy Ancile vědci neposuzovali, zda jsou určitá využití dat dobrá nebo špatná, ale jednoduše se snažili dát uživatelům nad nimi větší kontrolu. Dále čtěte: Když vás v práci nebo na home office sleduje šéf.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod