Nový armádní vrtulník SB-1 Defiant dosáhl rychlostního milníku 383 kilometrů v hodině

 Letectví 
21. června 2020 09:23 / Mirka Malá
  6
📷
3 fotografie v galerii
Defiant bude létat ještě rychleji Sikorsky-Boeing
Nový vrtulník je horkým kandidátem, který má nahradit flotilu útočných transportních vrtulníků americké armády. A kromě jiného bude pekelně rychle létat.

Model SB-1 Defiant je jedním ze dvou uchazečů, kteří by měli nahradit legendární vrtulníky Black Hawk. Jeho schopnosti rychlé přepravy vojáků jsou už nyní, po mnoha testech, naprosto famózní.

Už zkušební let ukázal přednosti vrtulníku

Zkušební let se uskutečnil 9. června ve West Palm Beach Development Flight Test Center. Testovací piloti z testované helikoptéry vytlačili neuvěřitelnou rychlost 383 kilometrů v hodině. A to je o moc víc, než kolik dokáže Black Hawk UH-60, současný středně těžký transportní vrtulník americké armády, který se nikdy nedostane přes 358 kilometrů v hodině. Defiant SB-1 je navržen tak, aby přepravoval čtyři členy posádky a až dvanáct vojáků s výzbrojí.

Jenomže to není zdaleka všechno. Testovací let Defiantu se držel tzv. při zemi. Ve skutečnosti je totiž helikoptéra navržena tak, aby v ostrém provozu dosáhla rychlosti až 532 kilometrů v hodině.

Je to tím, že výrobce Sikorsky-Boeing opustil tradiční konfiguraci hlavního rotoru a ocasního rotoru používaného u většiny helikoptér. Místo toho používá sadu dvou protiběžných hlavních rotorových listů, doplněných ocasní tlačnou vrtulí.

Defiant ale nemá vyhráno

Defiant je totiž jedním ze dvou finalistů, kteří soutěží v programu Future Long Range Assault Aircraft (FLRAA). Dalším kandidátem je tiltrotor Bell V-280 Valor. FLRAA vybere středně velkou leteckou platformu, která nahradí útočný vrtulník Black Hawk UH-60M i útočný vrtulník Apache AH-64E. Vše by se mělo odehrát v následujících několika letech.

Americká armáda totiž létá s vrtulníky Black Hawks a Apache již od počátku 80. let minulého století a ve světě letectví se toho za posledních čtyřicet let stalo opravdu hodně. Mezi dva hlavní požadavky armády na nové stroje jsou nejen vyšší rychlost, ale také dolet.

Americká armáda v roce 2019 provozovala celkem 2 279 vrtulníků Black Hawk a 744 strojů Apache, takže mezi lety 2030 a 2050 ji pravděpodobně čeká kompletní výměna zhruba 3 tisíc helikoptér. Dále čtěte: Jeden z nejstarších typů letadel zůstane ve vzduchu. Slavný špionážní letoun U-2 se ujme nové mise.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47