Jak roje autonomních hmyzích robotů mohou pomoci prozkoumat jiné planety

 Technologie 
16. června 2020 07:23 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Mravenci poletí na Mars Festo
Roje robotického hmyzu nám jednou mohou pomoci prozkoumat jiné planetární říše. A dost možná i najít podobné formy života.

Vývoj autonomního hmyzu probíhá v rámci projektu Platforma pro výzkum v oblasti lidské automatizace Trust and Reliance.

Robotický hmyz bude plnit svěřené úkoly

Vědci v tomto konkrétním projektu zkoumají, jak vybudovat roj robotů, které lze umístit do různých neznámých prostředí, a naučit ho se v těchto prostředích nejen pohybovat, ale také plnit svěřené úkoly. Aby toho bylo dosaženo, budou autonomní roboti navrženi tak, aby napodobovali chování, které se vyskytuje u hmyzu, jež se rojí, jako jsou třeba mravenci.

Autonomní hmyzí roboti by mohli kromě průzkumných akcí na vzdálených planetách pomáhat i tady na Zemi, třeba při nebezpečných pátracích a záchranných operacích.

"Inspirovali jsme se chováním, které vidíme v rojích mravenců a včel, které se samy organizují, vytvářejí chytrá řešení pro různé úkoly, pracují ve skupinách různých velikostí a mají schopnost dokončit úkoly, i když jednotliví členové selhávají," vysvětlil inženýr Nhut Ho. "Další věcí je vymyslet, jak lidé mohou využít získané poznatky k návrhu složitých robotických systémů pro skutečně náročné úkoly."

Cílem autonomního hmyzu je ale Mars

Zdá se ale, že planeta Mars ukrývá mnohá tajemství, která světové veřejnosti vládci kosmických velmocí neříkají. Proto jsou autonomní mravenci v prvé řadě vyvíjeni pro misi právě na Mars.


"Pro mise, jako je zkoumání marťanského povrchu a dutin, může roj jednoduchých malých robotů zvládnout složité úkoly mnohem efektivněji než jediný velký rover," vysvětlil Ho.

"Pak je otázkou, kolik toho můžete udělat s roverem, pokud máte roj strojů. Představte si, kolik průzkumů dokážete a kolik dat můžete shromáždit, které byste jinak nemohli získat ani poslat, pokud by tam byl jediný rover,“ dodal.

Hmyzí roboti ale nejsou žádnou novinkou. Už v sedmdesátých letech tajné služby používaly malé roboty, kteří vypadali jako hmyz ke špionáži. Dokázali doletět na určité místo, kde pořídili zvukový záznam.

Dnešní technologie jsou ale mnohem dál, dokonce tak daleko, že malý hmyzí roboti budou schopni samostatné mise miliony kilometrů od Země a ještě odsud zvládnou posílat i data. Dále čtěte: Pro nové dobývání vesmíru je třeba nových technologií. ESA vyvinula speciální kosmonautické rukavice.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47