Nebezpečí sdílení osobních informací na sociálních médiích

 PC a Mobily 
10. června 2020 16:38 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na sociální sítě toho lidé dávají často už moc JumpStory
Dnešní chytré telefony mají výkonné fotoaparáty, a tak je velmi snadné pořizovat a sdílet fotografie ze svého soukromí na sociálních sítích. Měli bychom ale mít na paměti, že ne vše je bezpečné.

Hackerské technologie se neustále vyvíjejí a i samotní provozovatelé sociálních sítí sledují sdílený materiál. Obecně ale platí, že čím více fotografií na sociálních sítích odráží kontext člověka a jeho vztahů s ostatními, tím více tohoto člověka lze vystopovat a dostat se k jeho osobním údajům.

Příliš mnoho fotografií škodí

Odborníci tvrdí, že problém je v tom, že lidé sdílejí velké množství fotek. K vaší fotografii pak někdo snadno připojí i vaše jméno. Pokud se objevíte třeba na fotografii vašich přátel, lze snadno vystopovat vaše vzájemné vazby a následně je použít při nějakém podvodném jednání nebo vydírání výměnou za peníze nebo osobní informace.

Ti, kdo chtějí, se díky fotkám mohou dozvědět, kde bydlíte, jak bydlíte, jakým autem jezdíte, kam chodíte na večeře a s kým se stýkáte.

To vše vás ohrožuje, protože přes tyto informace je to pro hackery už jen kousek třeba k vašim bankovním účtům nebo k vyděračským aktivitám.

Organizace The Better Business Bureau upozornila také na další nebezpečí. Pokud díky fotkám odhalíte, jakým autem jezdíte, nebo jakou značku máte rádi, kdo je vaším oblíbeným zpěvákem či sportovcem, je to pro hackery poměrně snadná cesta i k vašim heslům. Protože co si budeme namlouvat, kdo kdy někde neměl heslo se jménem svého oblíbeného herce, postavy nebo vysněného sporťáku.

Neprozrazujte o sobě příliš

Odborníci mají v dnešní honbě za sdílením našich životů se světem jednu jednoduchou radu. Zastavte se a nejdříve přemýšlejte, než někde vystavíte svůj život. Uvědomte si, že když do e-mailu nebo na sociální sítě vložíte cokoli, zveřejníte něco, co má potenciál stát se veřejným.

A když se něco stane na internetu veřejným, je jen kousek k tomu, aby to bylo nějakým způsobem zneužito. V neposlední řadě si je rovněž potřeba uvědomit, že co se jednou na internetu objeví, už z něj nikdy fakticky nezmizí, i když to smažete.

Zkrátka a dobře zabezpečte svoje účty a nesnažte se uchvátit svět krásnými fotkami z vašeho mobilního telefonu, na kterých o sobě nevědomky prozrazujete až příliš mnoho. Dále čtěte: Pokud má váš laptop port s označením blesku, můžete být snadno napadeni.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47