Pokud má váš laptop port s označením blesku, můžete být snadno napadeni

 PC a Mobily 
17. května 2020 08:22 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Některé starší notebooky mohou být napadeny přes porty Depositphotos
Všimli jste si někdy symbolu blesku na boku svého notebooku těsně vedle některého z portů? Jde o možnost vašeho připojení umožňujícího nabíjet, připojit jej k monitoru nebo připojit externí úložiště a přenášet data. Pokud tam tuto značku skutečně máte, mohli byste být vystaveni kybernetickému napadení.

„Pokud má váš počítač takový port, může útočník, který k němu má krátký fyzický přístup, číst a kopírovat všechna vaše data, i když je váš disk zašifrovaný a počítač je uzamčen nebo nastaven do režimu spánku,“ napsal ve svém blogu Björn Ruytenberg, výzkumník v Eindhovenu University of Technology v Nizozemsku. Ruytenberg nazývá útok „Thunderspy“ a týká se milionů počítačů s operačním systémem Apple, Windows a Linux.

Proti útoku nepomáhá ani šifrování

Útok, který mohou hackeři provést prostřednictvím připojení k portu za méně než 5 minut, je totálním útokem na všechno, co počítač obsahuje. Hackeři tak mohou odcizit data ze šifrovaných jednotek a dostat se tak k zápisu celé systémové paměti.

V loňském roce společnost Intel v reakci na podobný typ útoku zvaný Thunderclap představila bezpečnostní ochranu jádra DMA, která tomuto druhu útoku zabránila. Toto vylepšení však mají laptopy vyráběné po roce 2019, což znamená, že starší zařízení jsou stále zranitelná.

Jak ochránit starší laptopy

Chcete-li se chránit před útokem, měli byste nejprve ve svém notebooku spustit software Spyteck, který je bezplatný, a ověřit, zda je váš systém citlivý na útok Thunderspy. Pokud je váš systém ohrožen, provede vás Spycheck několika doporučeními, jak se chránit.

Jsou tu ale ještě základní opatření, díky kterým se potenciálnímu útoku můžete vyhnout. Mezi hlavní zásady patří, abyste pochopitelně nikdy nenechávali svůj laptop bez dozoru, a přes porty připojovali pouze ta zařízení, která znáte a jsou bezpečná.

Počítač raději vždy zcela vypínejte a dbejte na to, abyste nepoužívali režim spánku Suspend-to-RAM. Dále čtěte: Cookies je potřeba mít pod kontrolou. Vyplatí se je blokovat a pravidelně promazávat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47