Hitparáda nejhorších aplikací, které na svém mobilu rozhodně před spaním nepoužívejte, má nepřekvapivého vítěze

 PC a Mobily 
10. ledna 2022 13:20 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Elektronika do postele rozhodně nepatří Pixabay
Sice se o tom pořád mluví, ale většina lidí to stejně stále dělá. Nějaký čas před spaním bychom skutečně neměli používat ani počítač, ani telefon, natož v posteli chvíli předtím, než se chystáme usnout.

A proto také vznikl průzkum, který se zabýval tím, jak používání určitých aplikací v mobilu těsně před spaním ovlivňuje kvalitu našeho spánku. Protože skutečně téměř 80 procent lidí v poslední hodině před spaním surfuje ve svém telefonu.

Hitparádu vede TikTok

Nejvíce rušivou aplikací je podle výzkumu TikTok, u kterého se většina, téměř 90 procent účastníků probouzela s pocitem únavy, ve srovnání s 24 procenty těch, kteří před spaním do žádného mobilu nekoukali. Uživatelům TikToku také trvalo o hodinu déle oproti běžnému průměru, než usnuli a 14 procent spánku strávili ve fázi REM. Což je pouze polovina doporučeného množství pro zdravého dospělého. A díky tomu je TikTok nejhorší aplikací pro použití před spaním. 

Top 5 této strašné hitparády nakonec obsadily známé firmy. Druhou nejhorší appkou, po které lidově řečeno nejde usnout, je Instagram, následovaný Snapchatem. U obou aplikací účastníci výzkumu usínali v rozmezí 56-58 minut, zatímco přesný čas pro TikTok je jedna hodina a sedm minut. Twitter vás rozhodí tak, že vám usínání bude trvat rovných padesát minut a pátý Facebook je v této nelichotivě statistice "nejlepší", protože po něm usnete za 45 minut.

Mobily si do postele nenoste

Jde o dobře známou informaci. Dvě hodiny před spaním bychom skutečně neměli civět ani do notebooku nebo tabletu, natož do mobilu. Je to mimo jiné i kvůli modrému světlu, které vyzařují. Modré světlo stimuluje mozek a snižuje produkci melatoninu, díky čemuž se lidé před spaním cítí bdělejší, což může vést ke špatnému fyzickému a duševnímu zdraví.

Paradoxem všeho je, že na internetu včetně sociálních sítích je spousta informací o nejlepších způsobech, jak usnout, ale zdá se, že používání aplikací sociálních médií mnohým právě ve zdravém spánku brání.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod