Náhoda, nebo ne? Elon Musk bude přeměňovat skleníkové plyny na raketové palivo

 Technologie 
30. prosince 2021 08:49 / Mirka Malá
  4
📷
1 fotografie v galerii
Elon Musk bude vyrábět nové palivo a ještě Zemi zbaví emisí Pixabay
Proč by to vlastně měla být náhoda? Protože skleníkové plyny jsou oxid uhličitý a toho je na Marsu doslova halda. Úplně náhodou tam tvoří 95 procent atmosféry. A na Mars se Elon Musk rozhodně chystá.

CO2 tvoří až 80 procent emisí skleníkových plynů na Zemi. A Musk ví, jak nás jich zbavit. Udělá z nich raketové palivo, jak nedávno oznámila jeho společnost Space X. Jak napsal sám Musk, přípravy už začaly a Space X zahájila program odstraňování CO2, tedy oxidu uhličitého, z naší atmosféry.

Chytrý nápad, jak doletět na Mars a zase zpátky

Vzhledem k tomu, že atmosféra na Marsu je tvořena z 95 procent oxidem uhličitým, je pravděpodobné, že Musk si tento projekt vymyslel, aby se připravil na dlouhou zpáteční cestu z Marsu. Ale tento proces by mohl být také dobrou zprávou pro Zemi, pokud by Musk skutečně dokázal část emisí přeměnit na palivo.

Musk není první, kdo měl tento nápad. V New Yorku už v tomto oboru podniká jedna firma. Jakmile totiž existuje zdroj oxidu uhličitého, tajemstvím úspěchu je jeho elektrifikace, aby se znovu spojily jeho molekuly. CO2 jako takový totiž jako palivo použít nelze. Ale prostřednictvím elektrokatalýzy nebo katalýzy vodou lze CO2 přeměnit na uhlovodíky, jako je ethanol nebo petrolej, a to spojením atomů uhlíku v CO2 a atomů vodíku ve vodě.

A to přesně už newyorská firma umí. Ta vyvinula dokonce účinnější katalyzátor i nový proces pro jeho použití k výrobě směsi raketového paliva RP-1. Společnost dále využívá 100 procent CO2, které zpracovává prostřednictvím reaktoru a elektrolyzéru, což snižuje kontraproduktivní, odvětrávaný odpadní plyn.

S novým palivem na Mars jako na výlet

Pokud chce Elon Musk skutečně na Mars a zase zpátky, jde o skvělý nápad použití katalýzy CO2 k vytvoření použitelného raketového paliva. Vzhledem k hmotnosti a dalším omezením pro dlouhou a náročnou cestu domů se první astronauti, kteří navštíví rudou planetu, možná budou muset spolehnout právě na tento druh technologie, zvláště pokud má Musk uspět ve své vizi dlouhodobého osídlení Marsu.

A nejde jen o cesty do vesmíru. Pokud by se skutečně začalo z CO2 vyrábět palivo ve velkém, budeme mít tady na Zemi poměrně brzy po problémech s emisemi.

A co se týče cestování na Mars, inženýři poukazují také na to, že tato technologie by mohla umožnit astronautům ve vesmíru na dlouhých cestách recyklovat vlastní CO2 v reálném čase.

Zdroj: Popular Mechanics, Bloomberg.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008