Jeden z nejstarších typů letadel zůstane ve vzduchu. Slavný špionážní letoun U-2 se ujme nové mise

 Letectví 
11. června 2020 09:17 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Letadlo se vyrábí už od 50. let minulého století Depositphotos
Americké letectvo investuje více než 50 milionů dolarů, aby udrželo jeden ze svých nejstarších typů letadel ve vzduchu. Letoun U-2, přezdívaný Dragon Lady po špionážním programu CIA, je nejznámějším špionážním letounem světa a bude létat dál.

U-2 se začal vyrábět v 50. letech 20. století jako průzkumný letoun, který mohl létat ve výšce nad 21 kilometrů, což je výška, o níž se předpokládalo, že udrží letoun v bezpečí před sovětskými raketami typu země-vzduch.

A je to právě schopnost létat ve vysokých výškách, co udrží U-2 ve vzduchu. Stačí jen pár úprav a 65 let stará letadla se mohou stát důležitou součástí v ambiciózní vojenské síti s názvem Advanced Battle Management System, která spojuje zbraně a komunikační systémy ve vesmíru, na moři, pod vodou, ve vzduchu a na souši.

Čím je U-2 výjimečný, že ani jeho věk nevadí?

I přes svůj věk zůstává U-2 nesmírně schopným průzkumným a pozorovacím letounem. Letadlo, které armáda provozuje od roku 1956, bylo navrženo tehdejším hlavním inženýrem Lockheedu Kellym Johnsonem. 

Kombinace letových schopností ve výškách a dlouhý dolet stále přesahují možnosti nejmodernějších taktických a průzkumných letadel, což z něj činí efektivního sběrače zpravodajských informací a datový uzel, tedy vysokokapacitní kanál pro předávání informací všemi směry.

Modely U-2S, které letectvo v současné době provozuje, byly vyrobeny na konci 80. let. Podle Irene Helley, současné programové ředitelky Lockheed Martin, tyto letouny mají stále asi 80 procent životnosti a jsou tedy naprosto ideální pro modernizování.

Modernizace bude snadná

Díky tomu, jak je tento legendární letoun postaven, bude jeho modernizace snadná a také levná. Už tak je U-2 docela hospodárný, nejdůležitější ovšem je, že je postaven modulárně, což znamená, že zastaralou elektroniku prostě jen stačí vyměnit za moderní. Ta je ale menší a vyžaduje méně energie, což z U-2 učiní ještě výkonnější letadlo.

Už v uplynulých letech U-2 dostal nové optické a tepelné kamery, radarové systémy, přístroje pro odběr vzorků vzduchu, vysokofrekvenční senzory, software pro sběr dat a komunikační systémy. Vše se dá vyměnit v řádu několika týdnů.

Letadla U-2 během dvou let dostanou nové počítače a displeje kokpitu a rovněž nový počítačový procesor s větším výkonem i zabezpečením.

V další fázi přijdou na řadu komunikační a elektronické systémy. To U-2 umožní předávat data různým komunikačním a zbraňovým systémům přímo za letu. Výměna dat mezi těmito systémy z této legendy udělá nejmodernějšího létajícího špiona všech dob. Dále čtěte: Bombardér B-1 letěl z Jižní Dakoty do Japonska a zpět. Vše zvládl za třicet hodin.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47