Tolik očekávaný technologicky dokonalý teleskop nebude. Na nejdokonalejší obrázky vesmíru si ještě počkáme

 Technologie 
15. června 2020 07:57 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Teleskop se vyvíjí už čtvrt století NASA
NASA očekávala, že příští rok bude mít na oběžné dráze novou observatoř, která doslova strčí Hubbleův teleskop do kapsy. Bohužel, nic z toho se nestane a na nejdokonalejší obrázky vesmíru všech dob si ještě počkáme.

NASA nyní potvrdila to, co bylo už zřejmé. Testování nového teleskopu bylo pozastaveno před třemi měsíci a plánované datum zahájení provozu v březnu 2021 bylo rovnou zrušeno.

Testování teleskopu šlo pomalu

Zasvěcenci ale tvrdí, že březnový termín byl ohrožen už dávno, protože zprávy z NASA mluvily už začátkem roku o pouhé dvanáctiprocentní šanci na zahájení provozu na jaře příštího roku. A to se odehrálo měsíce předtím, než přišla koronavirová pandemie. Ta totiž zastavila naprosto veškeré práce na testování a integraci technologicky nejlepšího teleskopu na světě.

Faktem je, že projekt za 9 miliard dolarů měl zpoždění od samého začátku, tedy zpožďuje se prakticky už čtvrt století. Takže lze říci, že nějaký ten měsíc, anebo dokonce rok navíc, už nikoho nepřekvapí.

O problémech projektu svědčí i jeho neustále rostoucí náklady. Počáteční odhady ceny byly okolo 1 miliardy dolarů, pak se mluvilo o 3,5 miliardách dolarů, a to vše s datem zahájení provozu mezi roky 2007 až 2011.

Složitá technologie na orbitě

V tak velkém zpožďování projektu nového teleskopu hrají roli také nové technologie. Než bude observatoř vypuštěna do vesmíru, musí být na tisíc procent jasné, že vše funguje, jak má. Teleskop se totiž bude pohybovat ve výšce okolo 1,6 milionu kilometrů, a pokud by na něm něco nefungovalo, bude těžké to opravovat.

Velkou roli hraje právě výška, ve které bude Webbův vesmírný dalekohled umístěn. Ta totiž prakticky znemožňuje servisní lety k teleskopu, protože na tak obrovskou vzdálenost nic nedoletí. Zatím.

Proto je také od samého začátku v plánu, že teleskop bude fungovat maximálně deset let. Pokud tedy vůbec bude někdy vypuštěn. Dále čtěte: Pro nové dobývání vesmíru je třeba nových technologií. ESA vyvinula speciální kosmonautické rukavice.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47