Google varuje, že tento telefonní "hack" může během několika sekund převzít kontrolu nad vaším bankovním účtem

 PC a Mobily 
14. dubna 2022 07:31 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Varování přichází od samotného Googlu Depositphotos
Miliardy uživatelů Androidu po celém světě jsou varováni před novým útokem, který navíc přichází ve chvíli, kdy to nejméně čekáte. Váš telefon totiž bude vypadat, že je vypnutý.

Ve skutečnosti útok vypadá následovně. Hackeři na váš telefon umístí falešnou černou obrazovku, aby pod ní skryli svoje aktivity. Dokonce na dálku nastaví jas na nulu a deaktivují oznámení, takže si prostě ničeho nevšimnete. Mezitím si hackeři s vaším telefonem můžou dělat doslova co chtějí. Malware jim umožňuje dělat úplně vše, jakoby sami drželi váš telefon v ruce, píše New York Post.

Ohroženy jsou i bankovní účty

Mít bankovnictví v mobilu je jistě pohodlné, ale dnes velmi nebezpečné. V tomto případě hackeři získají během chvilky vaše bankovní přístupy a mohou si s vaším bankovním účtem škaredě pohrát. Je to forma podvodu na zařízení a bankovního malwaru s názvem Octo. 

Octo si navíc nechtěně stáhnete i skrze falešná oznámení o aktualizaci webových prohlížečů nebo aplikaci Google Play, proto o těchto praktikách informuje sám Google. Octo se objevilo i v aplikaci s názvem Fast Cleaner, kterou si stáhli už desetitisíce lidí. Takže pokud si myslíte, že vám se to nestane, jste na omylu.

Co je Octo

Octo je ve skutečnosti varianta ošklivého trojského koně zvaného ExobotCompact, který se poprvé objevil v roce 2018. ExobotCompact/Octo má nebezpečné schopnosti. Pokud se necháte nachytat, pak velmi pravděpodobně do svého zařízení nainstalujete škodlivý malware. A ten pak hackerům umožní vzdálený přístup k vašemu telefonu a s tím k vašim bankovním účtům.

Zdroj: NY Post, The Sun

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve