Nad hlavami nám visí nové armádní družice. Mají umělou inteligenci a slouží k satelitní komunikaci

 Technologie 
11. července 2022 07:06 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Letadlo Virgin Orbit vyneslo do vesmíru tajné i méně tajné satelity Virgin Orbit
Byl to hned dvojitý úspěch. Stroj Virgin Orbit vzlétl na svůj první let pro Pentagon a na nízké oběžné dráze Země vypustil hned sedmičku zajímavých družic. Ty totiž mají umělou inteligenci, což především znamená, že se umí autonomně rozhodovat.

Nová technologie v družicích pojmenovaných Recurve využívá umělou inteligenci a strojové učení. Satelity jsou vlastně radiofrekvenčním systémem, který má umožnit satelitní komunikaci za každých podmínek, tedy i v případě, že družice budou vystaveny nějakému elektronickému útoku.

Za tímto účelem má právě sama umělá inteligence v družicích autonomně rozhodovat o tom, kam v případě nějakého napadení bezpečně přesměrovávat komunikaci, aby informace nerušeně tekly v reálném čase tam, kde je třeba.

Důležitá je i informace o tom, že těchto zatím testovacích satelitů patří americkým Space Force, takže veřejnosti rozhodně sloužit nebudou. Jak ale taková nová technologie funguje?

Kognitivní radiofrekvenční systém se dokáže sám překonfigurovat tím, že si umí zjistit, která pásma spektra jsou nejlépe dostupná. Takže systém vlastně autonomně bude vyhledávat taková pásma, kde není ani šum, natož nějaké záměrné rušení. Následně dokáže komunikaci přenést prakticky kamkoliv. Systém zkrátka přeskakuje z pásma na pásmo v případě potřeby tak, aby komunikace nebyla nikdy přerušena. Navíc satelity jsou samozřejmě propojeny v tzv. mesh síti, takže hladký a nerušený průběh komunikace už není závislý jen na jednom satelitu.

[:id_1825]

Tyto nové družice se tak stanou součástí již dlouho budovaného vesmírného komunikačního megasystému, kterému se obecně říká Joint All Domain Command and Control (JADC2). To je v podstatě systém společného velení a řízení všech vojenských složek americké armády. A aby to mohlo být skutečně společné, je potřeba technologie, která zajistí bezpečný, nepřetržitý a nenapadnutelný přenos dat a komunikaci. Umělá inteligence bude zapojena nejen do samotných družic, ale do celého systému JADC2. Jejím úkolem bude přenášet data velmi rychle všude tam, kam bude potřeba, kdekoliv na světě.

Sedm družic pro Space Force ale nebylo to jediné, co Virgin Orbit do vesmíru vynesla. Další věci jsou více či méně tajné. Prvnímu projektu se říká Gunsmoke-L a aktuálně sestává zřejmě ze dvou malých radiofrekvenčních družic, které mají dokázat vojáky navigovat terénem, kde není signál GPS. Pak tam zřejmě také byla družice Slingshot-1, která s největší pravděpodobností nese desítky dalších malých zařízení. Některé jsou pro určení polohy, tedy zaměření cíle na Zemi, jiné mají být transpordéry GPS a jiné zase pro laserovou komunikaci.

A to všechno nyní létá nad našimi hlavami. A to ani nemluvě o další špionážní družici, která zřejmě na palubě Virgin Orbit byla také. Nové technologie pro takové družice totiž nyní umožňují zaměřit, vyfotit a okamžitě poslat snímek přímo na bojiště.

Autorský článek, další zdroj: Breaking Defense

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008