První vesmírný rover se světlomety bude na Měsíci hledat led

 Technologie 
24. června 2021 06:58 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Viper bude disponovat i vrtáky NASA
Ambiciózní měsíční program NASA Artemis pošle prvního mobilního robota na Měsíc už koncem roku 2023. Co rover Viper bude umět a co na Měsíci bude hledat?

Volatiles Investigating Polar Exploration Rover, tedy Viper, bude mít za úkol hledat na Měsíci stopy ledu a dalších zdrojů na jeho povrchu i pod ním, které by mohly být v budoucnu využity pro dlouhodobý průzkum.

První rover se světlomety

Rover Viper bude technologicky zase o kousek dál než jeho předchůdci. Mimo jiné půjde o první lunární rover se světlomety. Díky tomu totiž Viper bude schopen zkoumat měsíční jižní pól a trvale temné oblasti Měsíce, tedy některé z nejchladnějších oblastí sluneční soustavy.

V nedávném příspěvku NASA napsala, že "rover střední velikosti bude muset umět se světlomety rychle pracovat, jak bude přejíždět ze světla do tmy, a že prozkoumá krátery pomocí specializované sady kol a systému zavěšení, díky kterým bude schopen zdolávat různé svahy a typy půdy.“

Rover bude disponovat i vrtákem

Vozítko Viper vyvíjí soukromá vesmírná robotická společnost Astrobotic. Rover si na Měsíc přiveze hned několik speciálních nástrojů, a to včetně vrtacího kladiva Regolith and Ice Drill for Exploring New Terrains (TRIDENT), přístroje Massolo Spectrometer Observing Lunar Operations (MSolo), Near-Infrared Volatiles Spectrometer System (NIRVSS) ) a systém neutronového spektrometru (NSS).

"Data získaná od Viperu mají potenciál pomoci našim vědcům při určování přesných poloh a koncentrací ledu na Měsíci a pomohou nám vyhodnotit prostředí a potenciální zdroje na jižním pólu Měsíce v rámci přípravy na výpravu s astronauty," řekla Lori Glaze, ředitelka pro divizi planetárních věd NASA. "Toto je další příklad toho, jak robotické vědecké mise a průzkum člověka jdou ruku v ruce a proč jsou oba nezbytné, když se připravujeme na udržitelnou přítomnost na Měsíci."

Cena za vývoj a provoz roveru je 433,5 milionu dolarů. Na Měsíc ho dopraví Muskova raketa Falcon Heavy. Dále čtěte: Vozítko Curiosity bylo spatřeno z vesmíru, jak na Marsu šplhá na Mont Mercou.

Zdroj info:
NASA

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve