Nejnovější testy sítí 6G přinášejí překvapivé výsledky

 PC a Mobily 
11. června 2021 06:58 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
O 6G sítích se již reálně uvažuje Depositphotos
Sítě 5G ještě ani pořádně nefungují, mají bezpečnostní problémy a část světové populace je odmítá. Přitom se už testují sítě 6G. A s překvapivými výsledky. Tedy jak pro koho.

Andy Molisch, profesor elektrotechniky a výpočetní techniky na USC Viterbi, spolu s kolegy ze švédské Lund University vysvětlil, že máme více možností pro komunikaci na frekvenci 6G, než se dříve myslelo.

Ztráta spojení na 6G nicméně stále hrozí

Molisch provedl se svým týmem řadu vysoce podrobných měření na možných 6G frekvencích nazývaných pásmo Terahertz. Jejich práce přinesla několik překvapivých výsledků, které pomohou při návrhu budoucích 6G sítí. "Vědci již dlouho věřili, že při přechodu na frekvenci 6G budou způsoby, jak se signál může dostat do přijímače, značně omezené,“ řekl Molisch. "Naše práce ukazuje, že v řadě důležitých situací tomu tak ve skutečnosti není.“

Přechod na vyšší frekvenci, jako je Terahertz, představuje několik výzev. Při vyšších frekvencích je zvládání těchto vln obtížnější, což způsobuje ztrátu spojení. Musí být také vyvinuty nové algoritmy, které umožní zpracování při nové šířce pásma. Nakonec je nutné zkonstruovat zcela nový hardware. Takže ve skutečnosti nic jednoduchého.

Proč vůbec potřebujeme 6G?

Realizace technologie 6G je důležitým krokem k realizaci celé řady nových aplikací. Molisch a jeho kolegové identifikovali tři, o nichž se domnívají, že budou mezi těmi nejdůležitějšími. Je to haptický internet, mobilní edge computing a holografická komunikace. Všechny tři tyto oblasti mají potenciál změnit tvář komunikací, zdraví, dopravy, vzdělávání a další.

Molischovi se podařilo během krátké doby vrhnout obrovské množství světla na povahu 6G frekvencí. Rychle však upozorňuje na to, že před tím, než začneme budovat praktické nástroje, které v tomto prostoru fungují, musíme toho ještě hodně pochopit.

"Naše první kolo měření bylo dosud mimořádně úspěšné. Než však pochopíme komunikaci na těchto frekvencích natolik, aby se sítě 6G staly každodenní realitou, je třeba provést mnohem více výzkumu,“ řekl.

Ale potřebujeme tohle všechno? Holografické hovory umožní už sítě 5G a ne každý člověk jich bude využívat, aby si připadal jako ve Star Treku... Dále čtěte: Kosmické paprsky způsobují poruchy elektroniky na Zemi, aniž bychom o tom věděli.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008