Nové drony nahrazují tankovací letouny. Takhle dokáží natankovat letící stíhačku

 Letectví 
14. června 2021 09:31 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
První test tankování ve vzduchu dopadl na jedničku Boeing
Je to jako luxusní pumpa ve vzduchu. Nový dron amerického námořnictva provedl svoje první úspěšné tankování stíhacího letounu ve vzduchu. Vůbec poprvé tak přijímací letadlo s posádkou dostalo plyn z bezpilotního tankeru.

Dron MQ-25 Stingray se připojil k Super Hornet Navy F/A-18, který vzlétl z letiště MidAmerica v Illinois, kde se konalo testování dronu.

Tankování budoucnosti

Pilot stíhačky sledoval dron stejnou rychlostí, dokud bezpilotní letoun nebyl schopen připojit svůj systém sondy a pumpy k nádrži stíhačky a poté Hornetu načerpal plnou nádrž paliva pod jeho křídlem.

"Tento test klade základy pro integraci do našeho prostředí, což nám umožňuje postupné naplňování konceptu posádkových a bezposádkových letů a operací," řekl Brian Corey, výkonný ředitel programu pro bezpilotní letectví a úderné zbraně. "MQ-25 výrazně zvýší dolet a výdrž budoucí letky a dovybaví naše letadlové lodě dalšími novými prostředky."

Drony jsou budoucností letectva

Kromě toho, že drony v budoucnu převezmou roli vzdušných tankerů, se rovněž očekává, že drony také zlepší námořní zpravodajské, kontrolní a průzkumné operace. V rámci programu se očekává, že tankovací drony brzy uvolní ruce dosavadním tankovacím letadlům s posádkou pro zcela jiné mise.

Nicméně testování tankování budoucnosti bude ještě pokračovat v příštích několika měsících, ale vojenští představitelé doufají, že budou mít nakonec k dispozici flotilu 20 dronů MQ-25A.

"MQ-25 je základem pro bezpilotní rámec námořnictva a je prvním krokem k budoucí flotile rozšířené o bezpilotní systémy, abychom tak reagovali na přicházející výzvy 21. století,“ uvedla armáda. Dále čtěte: Americké aerolinky plánují nadzvukové cestování na konci tohoto desetiletí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47