Jako by se náš svět přibližoval sci-fi příběhům. Podívejte se na nejzajímavější vynálezy pro rok 2022

 Technologie 
29. srpna 2022 10:33 / Michael Veselý
  1
📷
1 fotografie v galerii
Vynálezy roku 2022 opravdu překvapily. Depositphotos
Možná vás zajímá, kam se naše planeta v rámci modernizace posunula tento rok. Některé vynálezy jsou skutečně zajímavé a zdá se, jako by se náš svět přibližoval sci-fi příběhům, které známe z knih. Chcete vidět mimiku robota, který je k nerozeznání od živého člověka nebo auto měnící barvu? V některých se můžete i proletět.

Jednou ze zajímavých inovací se mohou pochlubit korejské restaurace, kde obsluhují roboti. Těžko říct, zda je to dobrá či špatná zpráva. Pokud by se tenhle způsob servírování ujal, docela jistě přijde mnoho lidí o práci. Jihokorejská telekomunikační společnost představila inteligentní robotický potravinový server, který využívá 3D prostorové mapování a technologii samořízení k bezpečnému doručování jídla na stoly. Programování umožňuje chytrému robotovi manévrovat mezi stoly a židlemi a kolem nich a obsluhovat zákazníky, kteří si v restauraci objednávají jídlo. Robot AI je 1,25 metru vysoký, 50 centimetrů široký a je napájen bateriemi. Konstrukce klade důraz na stabilitu, protože robot se pohybuje rychlostí až 1,5 metru za sekundu a nese čtyři plně naložené podnosy a při zastavení má malé vibrace, aby se zabránilo rozlití.

A nejde zdaleka o jediného robota, který se stal v letošním roce populárním. Ameca byl jako živý a přesto velmi záhadný. Částečně se jeho tvůrci inspirovali šedými humanoidními stroji, které vidíme v popkultuře, jako jsou filmy jako Já, robot. Podle informací, které uvádí firma na webu, je Ameca světově nejpokročilejší robot ve tvaru člověka. Vyznačuje se plynulým, realistickým pohybem, má pokročilé možnosti výrazu obličeje, a dokáže tak okamžitě navázat vztah s novým majitelem. Po internetu kolují videa, na kterých jsou výrazy dokonale zaznamenány a je opravdu jen těžko uvěřitelné, že tahle stvoření nejsou ve skutečnosti živá, ale řízená počítačem.

 

 

Mezi další působivé vynálezy patří test dechu na Covid-19. Přišlo to trochu pozdě, ale už žádné plivání nebo šťourání v nose. Tenhle objev dokáže detekovat covid jen na základě dechu. Údaje jsou přesné a dostanete je do pěti sekund. Díky tomu by mohlo být konečně bezpečné večeřet v restauracích, chodit do kina a další běžné aktivity, ve kterých nás tohle onemocnění neustále ohrožuje. Nová technika byla otestována pomocí různých virových zátěží a zjistilo se, že zařízení je schopno detekovat COVID-19 s dokonalou přesností.

Oblíbenou letošní vymožeností je také auto, u něhož si už nemusíte vybírat barvu laku. BMW nedávno představilo koncepční vůz nazvaný iX Flow . Tento nový technologický vynález je absolutním převratem pro ty, kdo jsou nároční na změnu barvy a nevydrží ve stereotypu. Pokud nedokážete zůstat u svého vozu delší dobu, protože ta samá barva vás nudí, jistě tento vůz oceníte.

Prozatím disponuje jen dvěma barvami, to je ale teprve začátek technologického vývoje, jak asi tušíte. Jediným stisknutím tlačítka mohou uživatelé okamžitě změnit barvu svého vozu z bílé na černou nebo naopak. A jakže to funguje? Na vnější straně najdete po celém těle elektroforetický film obsahující drobné mikrokapsle. V závislosti na kladném nebo záporném náboji tyto mikrokapsle zbělají nebo zčernají. BMW tuto technologii nazývalo „E Ink“.

Poprvé mají uživatelé možnost změnit barvu svého vozu v závislosti na náladě nebo okolí, aby si mohli své auto bez námahy přizpůsobit. Pokud tedy přijedete na parkoviště, kde vedle sebe parkují samá černá auta, jistě si užijete zábavu, pokud se přidáte v bílém autě a následně jeho barvu změníte.

Váha která poskytne veškeré informace o stavu vašeho těla je také zajímavou vymožeností. Již v minulosti uměly váhy změřit tělesný tuk, odečíst váhu kostí nebo spočítat, jak se vaše tělesná kondice mění dle uplynulých vážení. Nyní přichází na trh Body Scan, který poskytuje nejen přesné údaje o hmotnosti, ale také svalové hmotě, zdraví srdce, cévním věku. Není pochyb o tom, že tento produkt je převratnou inovací.

I když Body Scan vypadá jako typická váha, ve skutečnosti je vepředu dodáván s výsuvnou rukojetí, která poskytuje neuvěřitelně přesné informace o složení těla. Pomocí rukojeti mohou uživatelé získat přesná měření tuku a svalové hmoty svého trupu, paží a nohou. A Body Scan vám také řekne, zda jsou vaše hodnoty pod, nebo nad průměrem.

Kromě toho mohou uživatelé zjistit mnohem více o svém cévním věku a kardiovaskulárním zdraví. Samotná váha umí také poskytnout údaje o malé nervové aktivitě v chodidlech. Uživatelům umožní sledovat všechny své zdravotní metriky a dokonce přijímat personalizované zdravotní plány založené na výsledcích prostřednictvím aplikace Withings.

A když už je řeč o vozidlech, ještě větším průlomem jsou zřejmě ta létající. Ač SkyDrive vypadá spíše jako letadlo, označován je za vozidlo. Ať je to, jak chce, bezpochyby jde ale o nový technologický vynález z budoucnosti. Pokud se vám už nechce čekat v kolonách, zaleťte si prostě, kam je třeba. Umí startovat a přistávat bez dráhy autonomně nebo s pilotem. A s maximálním zatížením 500 kg, letovou výškou 500 metrů a rychlostí 100 km/h existuje nekonečné množství případů použití pro létající vozidlo této velikosti. Od rychlé reakce na mimořádné události až po každodenní dodávky, SkyDrive využívá vzdušný prostor k tomu, aby dostal zboží a lidi na místo určení rychleji než kdy předtím.

Navíc si vzpomeňte na nárůst popularity aplikací pro spolujízdu a služeb půjčování aut. SkyDrive je další evolucí pohodlného a cenově dostupného cestování. Na veletrhu CES 2022 společnost SkyDrive předvedla prototyp modelu SD-03 a způsob, jakým hodlají použít SkyDrive jako aerotaxi. Jejich cílem je mít další iteraci, SD-05, připravenou včas, aby to bylo možné na Světovou výstavu Expo 2025. Nikdo ale samozřejmě nečeká, že vynálezy, které jsme dnes představili, budou lehce finančně dostupné.

Autorský článek. Další zdroje: Prnewswire.com, Press.bmwgroup.com, En.skydrive2020.com, Withings.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít