SpaceLink je další rychlá internetová síť. Bude sloužit hlavně americké armádě

 Technologie 
11. srpna 2022 12:26 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Data budou proudit pomocí laserového propojení SpaceLink
Satelity SpaceLink mají podobně jako Muskova síť Starlink poskytovat nejrychlejší internet, jaký je v současné době možný. A firma, která bude tuto síť provozovat, už potvrdila, že svoje služby bude poskytovat i americké armádě.

"Ať už jde o udržení míru, humanitární pomoc nebo bojové operace, každý, kdo potřebuje data rychle a bezpečně, se může spolehnout na optické mezidružicové spojení Always in Sight™ od SpaceLink, které uživatelům zrychlí obrovské množství dat bez ohledu na to, kde se na Zemi nacházejí," tak zní úvodní slovo firmy SpaceLink. A zdá se, že minimálně jedna část, tedy bojové operace, se brzy stane skutečností.

Společnost se totiž dohodla s americkou armádou na poskytování služeb svojí sítě, aby armáda měla rychlejší přístup ke komunikaci, datům, a dokonce i různým, pravděpodobně špionážním snímkům.

I když nová dohoda není zaměřena na určitou konkrétní armádní činnost, je otázkou, zda to zkrátka jen nebylo zveřejněno, nebo zda této sítě prostě budou využívat všechny složky americké armády. Nicméně oznámení přišlo zrovna ve chvíli, kdy armáda připravuje taktické vesmírné plány a chce mít možnost používat snímky z vesmíru k zacílení hrozeb. A především, chce je mít rychle, aby čas, který uplyne mezi pořízením snímků a jejich doručením do zbraňových systémů, byl co nejkratší.

SpaceLink samozřejmě něco takového může armádě nabídnout na střední oběžné dráze Země, tedy někde mezi dvěma tisíci kilometry až 35 tisíci kilometry. Systém má využívat laserovou komunikaci pro rychlejší a bezpečnější přenos dat. To všechno mají zajišťovat satelity. První čtyři z celé sítě mají být vypuštěny v roce 2024. A to vše se podle dostupných informací má opakovat nejméně každé dva roky, ať už půjde o nové satelity nebo nějaká technologická vylepšení.

Zajímavé je, že firma SpaceLink byla založena teprve v roce 2020 jako sesterská společnost firmy Electro Optic Systems, která se specializuje na letecký, vesmírný a obranný průmysl a mimo jiné se specializuje na elektrooptické aplikace založené na technologiích v softwaru, laseru, elektronice, optonice, gimbalech, dalekohledech, směrovačích paprsků a přesných mechanismech.

Obranná divize firmy se mimo jiné specializuje na dálkově ovládané zbraně. Je tedy pravděpodobné, že projekt SpaceLink od samého začátku má sloužit především armádě, i když deklaruje také civilní služby.

SpaceLink jako dceřiná firma má tedy za úkol vytvořit jakousi bezpečnou wifi síť ve vesmíru, což umožní optimalizovat přístup k družicovým datům nebo také nepřetržitou komunikaci pro lety do vesmíru, zabezpečené připojení pro obranu a zpravodajství a rychlý přenos dat pro vesmírné projekty.

Firma při vývoji této wifi sítě také uzavřela partnerství se společností Mynaric, která se tak stává dodavatelem laserových komunikačních produktů, a to včetně více než 40 optických mezisatelitních spojů. A společně pak mají vybudovat také nové terminály pro obsluhu samotných satelitů.

Taková síť bude dozajista velmi užitečná, zvlášť ve chvíli, kdy se lidstvo připravuje na dobývání vesmíru a lety s posádkou budou v následujících letech četnější než kdykoliv předtím. A rychlá a hlavně stabilní komunikační síť je jistě polovinou úspěchu. Otázkou je, jak této sítě bude využívat armáda, což v tuto chvíli není vůbec jasné. Na druhou stranu je dobře známo, že americká armáda v současné době pracuje hodně se systémem GPS, který je velmi zranitelný a lze jej prakticky velmi snadno vyřadit z provozu. Proto je stavba nových sítí a systému vlastně nevyhnutelná.

Autorský článek, další zdroj: Prnewswire

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008