Tahle kosmická loď poletí zkoumat Jupiterův měsíc Europa. Na palubě ponese řadu nových technologií

 Technologie 
17. srpna 2022 11:37 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Není krásná, ale ponese řadu zajímavých technologií NASA
Jmenuje se Europa Clipper a díky technologiím, které budou do jejích útrob instalovat inženýři v následujících měsících, bude pečlivě zkoumat Jupiterův měsíc Europa.

Clipper má 3 metry na výšku a 1,5 metru na šířku, takže rozhodně nejde o žádnou velkou loď. Ale bude doslova narvaná elektronikou a technologiemi, které budou mít za úkol zkoumat Jupiterův měsíc Europa.

Čím je Europa vlastně tak zajímavá? Astronomové věří, že mají důkazy svědčící o tom, že pod povrchem Europy jsou obrovské oceány s vodou, kde může být život, a proto plánují Clipper vypustit na strastiplnou cestu v roce 2024.

V NASA tak tedy mají plné ruce práce. Samotná kosmická loď je sice už vcelku, teď je ale potřeba do ní instalovat všechny ty technologie, potřebné ke zdařilé misi. Clipper obletí Europu rovnou padesátkrát a její technologie budou zkoumat a měřit atmosféru, povrch, oceány pod povrchem, měřit jejich velikost i hloubku, slanost a tloušťku ledu.

Některé technologie, se kterými má Clipper k Europě letět, v současné době ještě ani neexistují. Co už ale jde do kosmické lodi instalovat, je mimo jiné přístroj pro detekci plazmatu s názvem Plasma Instrument for Magnetic Sounding a širokoúhlá kamera Europa Imaging System. Termovizní zobrazovací přístroj nazvaný E-THEMIS a ultrafialový spektrograf Europa-UVS již inženýři naistalovali a následně je budou postupně testovat.

Následovat bude také hliníkový elektronický trezor, který inženýři připevní k tělu kosmické lodi. Trezor bude mít za úkol chránit elektroniku uvnitř před intenzivním zářením Jupiteru. Elektronika je samozřejmě pro kosmickou loď životně důležitá, protože jí umožňuje komunikovat s vlastními anténami a také se všemi vědeckými přístroji a subsystémy.

A pokud si dobře prohlédnete kosmickou loď Clipper na fotografii, určitě si všimnete šíleného množství měděných drátů a konektorů. Dohromady měří 640 metrů a všechny byly vyrobeny ručně přímo v NASA:

Pohon lodi pak obstarává 24 motorů, které obsluhují dvě pohonné nádrže umístěné uvnitř lodi. Palivo a okysličovadlo pak vytvoří řízenou chemickou reakci, která vytvoří tah v hlubokém vesmíru, aby kosmická loď Clipper mohla doletět až k měsíci Europa, obletět jej padesátkrát a nasbírat všechna data. Ostatně poletí tam dlouhých šest let, protože musí urazit nekonečných 2,9 miliardy kilometrů. Takže oběžné dráhy Jupiteru dosáhne Clipper až v roce 2030. Proto už moc času nezbývá. Inženýři chvátají, aby vše, včetně hardwaru a dalších vědeckých přístrojů, bylo v lodi instalováno do konce tohoto roku, protože pak vše musejí důkladně otestovat.

Kosmická loď Europa Clipper není podle samotné NASA primárně misí, která má za úkol hledat život. Má údajně především zkoumat podmínky na tak vzdálených světech, jakým Europa dozajista je. I když, jakmile je tam voda, je to pro lidstvo vždy zajímavé. A proto přeci jen, i když NASA o tom nechce příliš mluvit, bude Clipper zkoumat, jestli v podzemních oceánech nějaký ten život není. Jak sama NASA uvádí, pochopení obyvatelnosti Europy pomůže vědcům lépe porozumět tomu, jak se vyvíjel život na Zemi, a potenciálu nalézt život mimo naši planetu.

Europa není jediným měsícem planety Jupiter. V pořadí je šestým měsícem od Jupitera. Má v průměru asi 3 100 kilometrů, takže je jen o něco menší než náš Měsíc. Europa má podle všeho atmosféru z kyslíku, a jak už bylo řečeno, je zajímavý především tím, že má pod povrchem tekutou vodu. Proto Europu v minulosti zkoumala už řada sond, včetně sondy Galileo a Voyager 1 i 2.

Autorský článek, další zdroj: NASA

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve