Nejmodernější letadlová loď světa USS Gerald R. Ford je v aktivní službě a pluje směrem k Evropě

 Vojenství 
08. října 2022 08:29 / Mirka Malá
  199
📷
2 fotografie v galerii
Nejmodernější letadlová loď světa bude operovat u Evropy US Navy / volný zdroj
Stála 13 miliard dolarů, ale je to bezpochyby nejmodernější letadlová loď současnosti. Řeč je o USS Gerald R. Ford, která je už několik dní v aktivní službě a pluje směrem k Evropě.

Tato letadlová loď je skutečně plná nových technologií a je rovněž takovou zakladatelkou nové řady amerických letadlových lodí, třídy Ford. Před několika dny konečně vstoupila do aktivní služby a hned se vydala plně ozbrojená na cestu směrem k Evropě.

Než budou vyrobeny další dvě letadlové lodě třídy Ford, konkrétně USS Kennedy a USS Enterprise, bude USS Gerald R. Ford nejmodernější letadlovou lodí světa. A proč vlastně? Tak přinejmenším z toho důvodu, že tato letadlová loď používá elektromagnetický systém startu letadel neboli EMALS a může se pochlubit novou špičkovou technologií, včetně téměř trojnásobného množství elektrické energie oproti stávajícím letadlovým lodím třídy Nimitz.

Systém EMALS využívá elektrickou energii ke startu z paluby tohoto ohromného plavidla. Dosud stíhačky z letadlových lodí startovaly pomocí tzv. parních katapultů. Systém EMALS ale dokáže zkrátit dobu mezi starty jednotlivých strojů a zároveň snižuje zátěž, kterou si stíhačky při startu z paluby letadlové lodi procházejí.

USS Gerald R. Ford má ještě dvoupásmový radar, tedy velmi sofistikovaný radarový systém a je zajímavé, že i ze všech tří letadlových lodí třídy Ford bude právě tato jedinou, která bude mít tento radarový systém k dispozici.

Nová americká letadlová loď, kterou pohání dva jaderné reaktory, je 337 metrů dlouhá a na výšku má 76 metrů. Jenom její letová paluba měří úctyhodných 333 metrů a je 78 metrů široká. Proto také USS Gerald R. Ford může hostit nejméně 75 letadel. Patří mezi ně F-35 Joint Strike Fighter, F/A-18E/F Super Hornet, E-2D Advanced Hawkeye, EA-18G Growler, což je elektronický útočný letoun, vrtulníky MH-60R/S a bezpilotní drony.

Letadlová loď má také vylepšený systém dopravy letadlových zbraní ze skladů v podpalubí na palubu, aby bojové nasazení strojů bylo co nejrychlejší. Loď veze zásoby střel a nábojů do kanónů pro stíhací letouny, bomby a střel vzduch-země pro úderná letadla a torpéda a hlubinné nálože pro protiponorková bojová letadla.

Výtahy vyvážejí zbraňové systémy ze skladů do manipulačních a montážních prostor se zbraněmi na palubě 02, což je hned pod letovou palubou a mezi manipulačními a montážními prostory a letovou palubou jsou instalovány zvedáky, aby letadla mohla být osazena co nejrychleji.

Letadlová loď je také sama velmi dobře ozbrojená, zejména pak střelami moře-vzduch. Má 2 odpalovací zařízení pro střely RIM-162 ESSM a dvě pro lehčí střely RIM-116 RAM. Mezi další výzbroj patří také tři rotační kanóny Falanga CIWS a čtyři kulomety M2.

Letadlová loď USS Gerald R. Ford okamžitě po svém vstupu do aktivní služby vyplula směrem k Evropě. S další skupinou bojových lodí má společně se spojenci provádět operace jak ve Středozemním moři, tak v Atlantském oceánu poblíž evropských břehů.

Podle informací dostupných z amerického námořnictva, mají tyto operace zahrnovat přibližně 9 tisíc námořníků z devíti zemí, 20 lodí a 60 letadel. Podle tiskové zprávy amerického námořnictva jsou mezi zeměmi, které se těchto operací budou účastnit, Kanada, Dánsko, Finsko, Francie, Německo, Nizozemsko, Španělsko a Švédsko.

Každopádně USS Gerald R. Ford byla první letadlová loď, která se vydala směrem k Evropě. V těsném závěsu se svými doprovodnými plavidly a torpédoborci mají vyplout údajně také další americké letadlové lodě, které se operací u Evropy mají rovněž účastnit.

Autorský článek, další zdroj: Interesting Engineering

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod