Obrovské zařízení, které vypadá jako ze sci-fi filmů, je vesmírný katapult. V úspěšném testu vystřelil do vesmíru náklad NASA

 Technologie 
14. října 2022 09:46 / Mirka Malá
  18
📷
2 fotografie v galerii
Vesmírný katapult má být spuštěn do roku 2026 SpinLaunch / volný zdroj
Je to obrovské zařízení, které tak trochu vypadá jako ze sci-fi filmů. Ve skutečnosti je to ale již fungující katapult, který dokáže vystřelit náklad různého druhu do vesmíru. Levně.

Firma SpinLaunch před několika dny úspěšně svým katapultem vypustila náklad NASA, který ale samozřejmě v rámci testu zase následně zachytila a zkontrolovala jeho stav poté, co vesmírný náklad prošel suborbitálním urychlovačem rychlostí až 8 tisíc kilometrů v hodině.

A povedlo se, takže lze očekávat, že tenhle vesmírný katapult bude brzy konkurovat všem možným druhům vesmírných letů s nákladem. Kromě toho, že je to rychlé, to suborbitální urychlovač umí s minimem drahého paliva. A o to jde především, stejně tak jako o četnost takových operací.
Nešlo navíc rozhodně o první test. Naopak. Byl to totiž už desátý test vesmírného katapultu a tentokrát směr vesmír vystřelil satelitní komponenty. Následně se ukázalo, že všechny byly v pořádku, a náklad tedy není samotnou procedurou katapultování nijak poškozován.

NASA by v budoucnu takto chtěla dopravovat svůj náklad do vesmíru co nejčastěji, a proto byl poslední test katapultu také velmi důležitý. NASA jako náklad totiž naložila také všechny možné přístroje, které během katapultu měřily a sledovaly všechny důležité hodnoty.

Cílem bylo zjistit, co a případně jak během katapultování by mohlo náklad nějakým způsobem poškodit. NASA proto mimo jiné naložila také gyroskop, magnetometr, dva akcelerometry a senzory pro teplotu a vlhkost, a získala tak cenná letová data.

Vše tedy úspěšně směřuje k tomu, že suborbitální urychlovač bude brzy oficiálně sloužit k dopravování nákladu do vesmíru za slušné náklady a hlavně často. A to je pro budoucnost klíčové. Jak ale taková katapultáž do vesmírů vlastně probíhá? Na to společnost SpinLaunch zrovna dvakrát odpovídat nechce. Takže technologie suborbitálního urychlovače je zatím poměrně velkým tajemstvím.

Známá jsou jen základní fakta. Firma systém kinetického startu vyvíjí už od roku 2015. Suborbitální urychlovač má průměr 33 metrů, ale to je vlastně pouze prototyp pro budoucí stometrový katapult. Ten chce firma spustit do roku 2026, což opravdu není daleko.

Jde tedy o kruhový urychlovač poháněný elektrickým pohonem, který pomocí mechanického ramene otáčí náklad v kruzích, dokud nedosáhne neuvěřitelné rychlosti 8 tisíc kilometrů v hodině. Poté se náklad uvolní a přes odpalovací trubku doslova vystřelí do vesmíru. Jak je zajištěno, že při něčem tak neskutečném se náklad nepoškodí, firma nesdělila. Je totiž faktem, že těsně před startem musí náklad vydržet opravdu obrovské přetížení, a to až neuvěřitelných 10 tisíc G. Takové zatížení samozřejmě nemůže přežít žádný živý tvor, takže je jasné, že katapult bude vždy sloužit pouze pro náklad a především pak velmi pravděpodobně pro dopravování umělých družic na nízkou oběžnou dráhu Země.

Katapult totiž na svůj provoz potřebuje jen asi 30 procent paliva oproti současným raketám a rovněž odpadá potřeba tradiční infrastruktury pro vesmírné starty. Ke konečnému vystřelení nákladu na oběžnou dráhu využívá fakticky pouze jeden malý raketový motor. Takže to celé bude velmi levné a vlastně také velmi ekologické.

NASA si tak už může plánovat, že za několik let bude vypouštět své satelity na nízkou oběžnou dráhu Země díky tomuto obřímu vesmírném dělu. Koneckonců prototyp této obrovské centrifugy už úspěšně otestoval vystřelení nejen nákladu pro NASA, ale také pro Airbus, Cornellovu Univerzitu a další subjekty.

Autorský článek, další zdroj: Interesting Engineering

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008