Veletrhy technologií radikálně mění obory. Kdysi vystavovaly mikrovlnky, dnes futuristická auta

 Auto-Moto 
02. ledna 2023 14:41 / Ema Maxová
  0
📷
6 fotografií v galerii
V USA jsou nesmírně populární veletrhy technologií a inovací Peugeot
V USA jsou nesmírně populární veletrhy technologií a inovací. Ten celosvětově největší se jmenuje Consumer Electronics Show, neboli CES, koná se v lednu v Las Vegas. Je jedním z nejvýznamnějších veletrhů vůbec, ať už z hlediska počtu návštěvníků, tak i z pohledu vystavovatelů. První ročník veletrhu CES se konal už v roce 1967, ovšem ne v Las Vegas, ale v New Yorku. Asi stovka vystavovatelů zde ukazovala hlavně spotřební elektroniku.

Největším hitem bylo tehdy kapesní rádio. Tenkrát se přišlo podívat skoro dvacet tisíc návštěvníků. V roce 1978 se rozhodlo, že jeden CES do roka je málo. Tak se začalo vystavovat i v Las Vegas, kde se tato tradice udržela dones.

Dva veletrhy ročně se zachovaly až do roku 1994. Na těchto akcích měly premiéru nejvýznamnější technologické objevy lidstva, například v roce 1981 se zde představily první CD přehrávače, v roce 1985 ohromila návštěvníky první herní konzole Nintendo. Ročník 88 vstoupil do dějin tím, že se na veletrhu poprvé veřejnosti odhalila dodnes populární hra Tetris. V roce 1998 pak veletrh ovládly DVD přehrávače. V roce 2001 přišel první Xbox a v roce 2005 první plazmová televize. V posledních pěti letech se mezi vystavovateli čím dál tím častěji objevují automobilky. V roce 2023 se sem chystá například Peugeot se svým novým koncepčním vozem Peugeot Inception Concept. Půjde o vůbec první koncept značky Peugeot, který nebude ve světové premiéře odhalen na autosalonu, ale na akci tak trochu jiného zaměření. 

Premiéra koncepčního vozu mimo mezinárodní autosalon bude zřejmě pro automobilové fanoušky překvapením. Ještě donedávna se totiž veškeré koncepční vozy a horké automobilové novinky představovaly výhradně na autosalonech, zejména pak v Ženevě, Paříži a Frankfurtu. Dnes se však automobilky vydávají na jinak zaměřené akce a na jiná území. Současná auta totiž přímo překypují přelomovými technologiemi. Ideálním místem, kde tyto inovace zazáří, se tak stal právě veletrh technologií. 

Koncept Inception má naznačit podobu nové generace vozů značky Peugeot postavených na platformách určených pro elektromobily. Současně má demonstrovat, kam se bude ubírat sériová nabídka vozů Peugeot, jak vysvětluje generální ředitelka značky Linda Jackson: „2023 bude pro Peugeot elektrickým rokem. V příštím roce budeme nabízet elektrifikovanou verzi všech našich modelů. Díváme se ale mnohem dál. Budeme pokračovat v rychlé elektrifikaci naší nabídky a v příštích dvou letech uvedeme na trh nejméně pět 100% elektrických modelů. To znamená, že Peugeot bude mít v roce 2025 v nabídce všechny své modely se 100% elektrickým pohonem. Současně připravujeme uvedení nové generace modelů postavených na platformách určených pro elektromobily. Naše plány ztělesňuje koncepční vůz Peugeot Inception, který odhalíme v následujících týdnech. Jeho název Inception, tedy „Počátek“ hovoří za vše. Tento koncept zahájí novou 100% elektrickou éru značky Peugeot s příslibem, že od roku 2030 bude 100 % modelů Peugeot prodávaných v Evropě 100% elektrických.“

Peugeot Inception Concept přinese kromě revoluce z hlediska elektrifikace také změny v designu značky a zároveň posílí její nejtypičtější rysy – postoj šelmy a světelný podpis se třemi drápy. Peugeot s konceptem Inception slibuje kompletně přepracovat vnitřní prostor v nové generaci kabiny Peugeot i-Cockpit. Má být předzvěstí nové generace modelů a odhalit, jaké vlastnosti a technologie najdou zákazníci ve svých budoucích vozech Peugeot.

Odhalení nového konceptu proběhne 5. ledna 2023 v přímém přenosu na veletrhu CES, a to od 23:00 středoevropského času. 

Zdroj: Peugeot

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve