NASA testuje figurínu a měsíční skafandry pro mise Artemis

 Technologie 
26. června 2021 07:56 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Přípravy na bezposádkovou misi na Měsíc jsou v plném proudu NASA
NASA zveřejnila zábavnou fotografii testovací figuríny navlečené do nového měsíčního skafandru, která prochází testem startovacího simulátoru v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě.

Figurína bude prvním cestujícím na palubě nové kosmické lodi Orion během první neposádkové mise Artemis I, která se má uskutečnit už koncem tohoto roku. Figurína pomůže vědcům pochopit síly, kterým skuteční astronauti budou muset čelit při startu nového systému Space Launch System (SLS), nejsilnější rakety, která byla kdy postavena.

Pokud se posádka Artemis II skutečně dostane na Měsíc podle plánu v roce 2023, bude to první mise NASA na Měsíc od mise Apollo 17 v roce 1972. Než se tak ale stane, musí být nový přistávací modul Orion a rakety SLS podrobeny přísným testům, aby se zajistilo, že jsou pro astronauty bezpečné.

Nový skafandr bude vybaven řadou senzorů

Na fotografii sedí figurína na sedadle přistávacího modulu Orion a inženýři během vibračních zkoušek testují jeho systém tlumení energie, což je v podstatě systém pro tlumení nárazů.

Během skutečného startu Artemis I bude figurína sedět na velitelském křesle modulu Orion a bude na sobě mít oblek Orion Crew Survival System první generace. Tento nový skafandr budou astronauti nosit během startu a dalších dynamických fází svých misí. Podle NASA bude skafandr také vybaven senzory pro měření zrychlení, vibrací a záření.

Jméno pro figurínu vyberou fanoušci

NASA v současné době pořádá on-line hlasování, ve kterém může veřejnost pomoci astronautově figuríně vybrat jméno. K dispozici je výběr z osmi jmen, mezi něž patří Ace, Wargo, Delos, Duhart, Campos, Shackleton, Montgomery a Rigel.

Bezpilotní mise se kromě figuríny zúčastní také dvě modelová lidská torza, vyrobená z materiálů, které imitují lidské kosti, měkké tkáně a orgány. Dále čtěte: Dvojče roveru pro misi ExoMars už nacvičuje v simulátoru Mars Terrain.

Zdroj info: LiveScience

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum