Americké námořnictvo testovalo svou novou letadlovou loď a vyvolalo zemětřesení

 Vojenství 
25. června 2021 05:14 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Mohutný simulovaný výbuch se odehrál poblíž Floridy US NAVY
Americké námořnictvo nedávno podrobilo svoji nejnovější letadlovou loď USS Gerald R. Ford jednomu z nejvíce stresujících testů, které může válečná loď podstoupit. Jde o zkoušku plným šokem, která určuje, jak dobře loď a její palubní systémy zvládnou fyzickou zátěž v boji.

Před několika dny odpálilo námořnictvo téměř 20 tisíc kilogramů výbušnin pod vodou poblíž nové letadlové lodi za 13 miliard dolarů. Test se přitom konal jen 160 kilometrů od pobřeží Floridy.

Výbuch vyvolal zemětřesení

Námořnictvo před zkouškou vybavilo obří loď se senzory, aby zjistilo, jak bude trup a další systémy na výbuch ve své těsné blízkosti reagovat. Výbuch byl tak silný, že američtí geologové zaznamenali zemětřesení o síle 3,9 stupně, jak uvedl US Naval Institute.

Letadlovou loď USS Gerald R. Ford uvedlo námořnictvo do provozu už v roce 2017 a je první z lodí třídy Ford. Tato letadlová loď však dosud nebyla v akci, protože dosud trpěla značnými problémy s novými technologiemi, a to včetně elektromagnetického odpalovacího systému letadel, který nahrazuje tradičnější parní katapulty.

Námořnictvo se zpočátku pokusilo odložit šokové zkoušky až do roku 2024, nakonec se testy konaly dříve a tato nová obrovská letadlová loď jimi prošla bez úhony

Bez šokové zkoušky válečné lodě na moře nemohou

Respektive neměly by. Šokovým zkouškám se podrobují lodě ze všech velkých flotil na světě včetně lodí britského námořnictva i ty čínské.

Kromě samotné bojové situace jsou totiž šokové zkoušky jediným způsobem, jak zjistit, jak bude loď a její zbraně, senzory a pohonné systémy reagovat na bojové podmínky. Většina námořnictev je provádí tak, aby testy případně odhalily chyby, které by v přímém boji mohly být pro lodě fatální. Dále čtěte: Nové obrněné vozidlo britské armády je tak špatné, že se z něho dělá vojákům špatně.

Zdroj info: USNI News

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve