Řešení problémů způsobených bouřkou v oblasti IT. Jak postupovat a jak počítač chránit

 PC a Mobily 
29. června 2021 16:06 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bouřky často vyřadí internet a počítače z provozu Pixabay
Nedávné tornádo a bouřky napáchaly na řadě míst hodně škod. Ale i když vám zůstala střecha na svém místě, můžete řešit řadu potíží s počítači a internetem. Máme doporučení, jak postupovat.

Výkyvy napětí v síti, opakované výpadky a pochopitelně i zásah blesku či vichřice – to vše může způsobit poškození vaší výpočetní techniky či připojení k internetu. Řadu závad si odstraníte sami. Ale je třeba vědět, jak na to.

Nefunkční stolní počítač

Jestliže přestal fungovat vás počítač, může to mít řadu příčin. Po bouřce ale bývá nejčastějším místem závady zdroj. Nejde o drahou záležitost. Investice do opravy se bude pohybovat kolem 700 Kč. Existují pochopitelně i zdroje výkonnější a dražší. Před koupí je proto dobré nahlédnout do útrob vašeho zařízení a podívat se, kolik wattů váš zdroj má. Kupujte stejně výkonný nebo výkonnější. Abyste ale předešli zbytečnému nákupu, můžete zkusit ve vašem počítači zdroj od známého. Pokud bude vše fungovat, je investice do zdroje jasně potvrzená a nemá smysl váhat. Pokud s novým či zapůjčeným zdrojem počítač nepoběží, bude třeba hledat problém jinde. Nejčastěji bude na vině základní deska.

Nefunkční internet

Internetové připojení je velmi citlivé na různé anomálie v oblasti napájecího napětí či napětí, které se naindukuje na přívodní kabely. Zkusíme vše popsat na příkladu VDSL modemu. V případě, že nesvítí žádná kontrolka, může být vadný napájecí adaptér modemu nebo modem jako takový. Jestliže svítí některé kontrolky, ale nefunguje internet, může být též vadný modem, ale problém může být též na vedení směrem k vám. V takovém případě je vhodné zavolat vašemu operátorovi a domluvit návštěvu technika, který linku proměří a problém najde. Vadnou linku opravuje poskytovatel. Vadný modem bude obvykle vaše starost. Výjimku tvoří uživatelé, kteří nemají modem ve svém majetku, ale platí si pronájem pravidelnou měsíční částkou.

Nefunkční počítačová síť

Na některých místech můžete mít počítačovou síť složenou z více prvků. Vedle modemu, který zajišťuje příjem internetu, se pak typicky síť větví pomocí tzv. switche. Toto zařízení má určitý počet portů. Při odhalování závady v takovéto počítačové síti je třeba postupovat od začátku. Nejprve připojíte notebook kabelem přímo k modemu. Jestliže budete mít internet, víte, že chyba musí být ve switchi. Pokud ale modem žádný internet neposkytuje, postupujete podle předchozího odstavce. Po vyřešení problému s modemem zjistíte, jak je na tom switch a případně dojde i k výměně tohoto síťového prvku. Switch se používá zejména na místech, kde je třeba mít více počítačových zásuvek, než je počet portů na modemu. Modemy mívají nejčastěji 4 LAN porty.

Další problémy

V počítačových sítích mohou být i jiné prvky než ty zmíněné v předchozích odstavcích. Vždy proto postupujte tak, že zjistíte, kam až je internet funkční a kde naopak začíná problém. Lokalizací závady si ujasníte, který prvek je třeba měnit a vyhnete se zbytečným investicím.

U nefunkčního počítače může jít i o poškozené paměti RAM. Jestliže zdroj hučí a počítač přesto nenaběhne, zkuste je vyměnit. Máte-li možnost si je vypůjčit od známého a provést detekci problému, bude to výhoda. Vadné paměti či grafické karty také funkční základní deska ohlásí přerušovaným pípáním. Ne vždy je ale na desce připojen příslušný reproduktorek. Další problémy popisuje i článek zde.

Nejlepší je pochopitelně problémům předcházet. Nákup přepěťových ochran a prvků, které zabrání šíření napěťových špiček po počítačové síti, je celá řada.

Zdroj informací: Wikihow.comPCporadenstvi.cz

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod