Dream Chaser začne létat s nákladem do vesmíru. Podobá se legendárním raketoplánům a nepotřebuje žádné astronauty

 Letectví 
06. července 2021 09:26 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Autonomní nákladní raketoplán je dalším technologickým zázrakem Sierra Nevada Corp
Kosmická loď Dream Chaser společnosti Sierra Nevada Corp, přesněji nákladní kosmická loď, jejíž design nápadně připomíná legendární americké raketoplány, začne létat s nákladem do vesmíru už v příštím roce.

Dream Chaser bude startovat ze známého Kennedyho vesmírného střediska na Floridě a po vyložení nákladu zase přistane na stejném místě.

Autonomní raketoplán

Dream Chaser má minimálně dvě úžasné věci. Dokáže po vyložení nákladu na Mezinárodní vesmírné stanici zase přistát tam, odkud zvlétl, ale co víc, nepotřebuje žádné astronauty. Létat totiž bude zcela autonomně.

"Jedná se o monumentální krok jak pro Dream Chaser, tak pro budoucnost vesmírného cestování," uvedla generální ředitelka SNC Fatih Ozmen. "Návrat užitkového stroje z Mezinárodní vesmírné stanice na přistávací dráhu poprvé od doby, kdy před deseti lety skončil program raketoplánů, bude historickým úspěchem."

Dream Chaser je navržený tak, aby fungoval prakticky stejně, jako první opakovaně použitelná kosmická loď lidstva, tedy legendární raketoplány NASA, které během 30 let odlétaly 135 misí. Dream Chaser je dlouhý něco přes devět metrů, což znamená, že je značně menší, než původní raketoplány.

Přistát může prakticky všude

Dream Chaser má navíc možnost přistát na kterémkoliv místě, kde je vhodná dráha o potřebné délce tři kilometry.

Společnost, která za moderním autonomním raketoplánem stojí, rovněž oznámila, že v budoucnu hodlá na poli nezávislého vesmírného nákladního dopravce expandovat.

Firma navíc plánuje vybudování vlastní vesmírné stanice postavené na nafukovacím modulu stanoviště LIFE, která by mohla dokonce být postavena už do roku 2025. A Dream Chaser do vesmíru dopraví samozřejmě potřebný materiál k její výstavbě a bude fungovat jako zásobovací loď. Dále čtěte: NASA testuje figurínu a měsíční skafandry pro mise Artemis.

Zdroj info: Room.eu.com, Sncorp.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod