Chytrá žárovka umí měnit barvy i váš domov

 Technologie 
11. července 2021 13:53 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Žárovka dokáže změnit atmosféru místnosti Philips
Světlo, které mění barvu, není žádnou novinkou. Ale žárovka ve vašem obývákovém lustru, která změní barvu pouhým stisknutím tlačítka nebo jednoduchým hlasovým povelem, už ano. A dokonce to není žádná hudba budoucnosti, nýbrž současnost.

Chytrá žárovka nevznikla omylem. Vědci se cíleně snažili o úspornou žárovku, která bude schopna měnit barvu osvětlení, a tím například i náladu místnosti, a to vše bez speciálního gadgetu.

Co všechno chytrá žárovka umí

Žárovka emituje prakticky jakoukoliv barvu duhy, přičemž stále vypadá jako normální žárovka, světlo z ní je rovnoměrně rozptýlené. A co je nejdůležitější, vejde se prakticky do všech zařízení. Můžete ji tedy použít ve svém lustru i ve starožitné lampě vaší babičky, navíc podle vaší libosti můžete snadno měnit barevný vzhled celé místnosti.

Žárovka má také tzv. bridge, tedy malý puk, který lze zapojit do jednoho z ethernetových portů na vašem domácím routeru Wi-Fi. To vám umožní vytvářet a ukládat propracovaná schémata osvětlení, ovládat je všechny z aplikace ve vašem telefonu nebo dokonce automatizovat je s jinými zařízeními. A žárovky, které jsou díky tomuto schopny spolu mluvit, fungují vlastně jako taková reléová stanice, takže můžete ovládat svá světla i v místnostech, kam vaše Wi-Fi nemá úplný dosah.

Software žárovek lze aktualizovat

Je to tak, i když to nakonec byla tak trochu náhoda. Hlavní inženýr George Yanni k tomu říká: "Měli jsme s vývojem žárovky trochu zpoždění, a nakonec jsme před termínem nestihli implementovat vše, co jsme chtěli." Proto inženýři nakonec narychlo přišli s nápadem aktualizovatelného softwaru v samotných žárovkách.

To znamená, že výrobce bude v budoucnu schopen zavádět řadu aktualizací a funkcí, včetně novinek pro automatizaci, kompatibilitu s různými senzory a přepínači a dalších úprav kanálů.

To ale v tuto chvíli první uživatele chytrých žárovek příliš nezajímá. Zatím se radují z toho, že mají doma osvětlení, které vypadá jako normální žárovka, a jednoduchým způsobem dokáže měnit barvy a vytvářet příjemné osvětlení domácnosti. Dále čtěte: Toto je nejmenší implantovatelný čip na světě. Sloužit má především v medicíně.

Zdroj: Popular Mechanics

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod