Dávejte pozor. Tato tajná aplikace dokáže číst vaše textovky a emaily i poslouchat vaše hovory

 PC a Mobily 
15. července 2021 07:39 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Aplikaci dokonce zneužívají žárliví partneři Depositphotos
Nový výzkum v oblasti kybernetické bezpečnostní společnosti Norton zjistil, že mezi zářím 2020 a květnem 2021 celosvětově dramaticky vzrostl počet zařízení infikovaných stalkerwarem, a to o alarmujících 63 %.

Stalkerware nebo také creepware je komerčně dostupná technologie, kterou lze do zařízení nainstalovat za účelem sledování aktivity bez vědomí uživatele. Takže díky této škodlivé aplikaci ztratíte kontrolu nad svými textovými zprávami, telefonními hovory, emaily či uloženými fotografiemi a videi.

Appku tajně používají i žárliví partneři

"Vydáváme varování zákazníkům a upozorňujeme je na riziko aplikace stalkerware v jejich zařízeních a naše nejnovější telemetrie hrozeb ukazuje, že používání této invazivní technologie neustále stoupá a dosahuje stovek tisíc napadených zařízení,“ říká Kevin Roundy, specialista na stalkerware v Norton Labs.

Výzkum společnosti Norton navíc zjistil, že téměř každý desátý člověk, který byl v romantickém vztahu, přiznal, že ke sledování partnera používá stalkerware nebo creepware.

Řada žen také přiznala, že o sledovací aplikaci například ve svém mobilu měla přinejmenším podezření. Pravdou totiž je, že podle výzkumu firmy Norton jsou to většinou právě muži, kdo tajně sledují aktivity svých partnerek.

Jak se stalkerwaru zbavit

"Pokud se obáváte stalkerwaru, stojí za to zkontrolovat nastavení a oprávnění vašeho zařízení a zjistit, zda mají neznámé aplikace přístup k věcem, jako je vaše poloha a mikrofon, nebo zjistit, zda v zařízení nejsou nějaké aplikace, které nepoznáváte," říká Roundy.

Je také důležité vždy používat kvalitní hesla, protože stalkerware často vyžaduje fyzický přístup k zařízení, ve kterém má být nainstalován.

"Chraňte sebe a svá zařízení pomocí silného hesla a vícefaktorové identifikace, pokud je to možné. Vyvarujte se sdílení hesla a pravidelně jej měňte, zvláště pokud máte obavy ze špionáže někým, kdo by vaše hesla mohl znát,“ radí odborníci.

Pokud vás nebo někoho, koho znáte, znepokojuje zneužívání, špehování, sledování nebo pronásledování pomocí technologií, důvěřujte svým instinktům a raději nechte svoje zařízení odborně prověřit. Dále čtěte: Nejnovější testy sítí 6G přinášejí překvapivé výsledky.

Zdroj: NortonLifeLock.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47