Při bouřkách dojde často k poškození počítačů. Přinášíme úskalí oprav výpočetní techniky

 PC a Mobily 
17. července 2021 10:10 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
Drahý procesor funguje, ale základní deska k němu není Depositphotos
Při bouřkách dojde často k poškození počítačů. Bohužel ne vždy je oprava tak jednoduchá. Máme podrobnosti i na základě konkrétních zkušeností autora článku.

Stolní počítače jsou pro mnoho uživatelů výhodné, protože nabízejí vysoký výkon za rozumnou cenu. Také se někdy jeví jako výhoda, že jsou složené z jednotlivých dílů, které se dají snadno vyměnit. Tato výhoda je však relativní.

Z čeho se počítač skládá

Běžný stolní počítač se skládá ze základní desky, procesoru, pamětí, grafické a případně také zvukové karty. V základní desce pak mohou být osazené různé další rozšiřující desky, například s SSD či pro Wi-Fi. Přítomen je samozřejmě napájecí zdroj. Bohužel ale nejsou tyto prvky jednoduše zaměnitelné, takže je vždy potřeba vědět, která základní deska může obsloužit určitý procesor. Jaké do ní pasují paměti, případně jaké má sloty na přídavné karty. Pro laika tak může vzniknout docela nesrozumitelný zmatek. A hlavně v případě poruchy jednoho dílu u staršího počítače může dojít k tomu, že je sestava prakticky neopravitelná. Vysvětlíme si vše na příkladě.

Modelový příklad

Představte si, že jste si před osmi lety koupili velmi výkonný počítač, který jste si před čtyřmi lety rozšířili o další paměti RAM a koupili jste si také novou grafickou kartu, takže vám na počítači až do poslední chvíle fungovalo vše, co jste potřebovali, a to včetně moderních her. Po ničivém tornádu došlo k poruše. Vyzkoušeli jste vyměnit zdroj (více o tom v článku zde), ale počítač stále nejevil známky života. Nejpravděpodobnější závadou bude základní deska. Bohužel základní deska se socketem 1366, kterou byste ke svému procesoru potřebovali, se již dávno neprodává a ani v bazaru jich mnoho nemají. Další potíž je, že na desce máte šest kusů RAM modulů DDR3, které se dnes také v moderních deskách nepoužívají, protože byly vytlačeny modernějšími DDR4. Ačkoliv je tedy porucha pouze v desce, která by mohla stát kolem 2 tisíc, budete muset patrně investovat minimálně 10 až 15 tisíc do nákupu nových komponent. Konkrétně budete potřebovat nový procesor, novou desku a nové paměti.

Důležité parametry

Pokud tedy hledáte komponenty k opravě počítače, musíte si dát pozor hlavně na to, aby byly kompatibilní z hlediska propojení jednotlivých součástí. Kompatibilitu základní desky a procesoru určuje po mechanické stránce patice neboli socket. Označení bývá buď číselné nebo ve formě kombinace písmen a číslic. Při nákupu nového počítače se snažte nakupovat co nejmodernější patici. Máte tak šanci, že budou desky na výměnu k mání delší dobu.

U pamětí se dnes setkáte zejména s DDR3 u starších počítačů a DDR4 u současných. Na trhu jsou ale i paměti pro historické modely. Paměti jsou tak prakticky jediné součástky, které si můžete koupit i do starších sestav.

Máte-li v počítači víc rozšiřujících desek, musíte se zajímat o to, kolik slotů má základní deska, kterou si chcete koupit. Vždy bude mít slot pro grafickou kartu. Ale dříve běžné PCI sloty jsou dnes nahrazeny krátkými PCIe sloty, které jsou sice moderní, ale starší rozšiřující karty do nich nedáte.

K úvaze

Někdy se člověk při opravě staršího počítače dostává do zvláštního rozporu. Kvůli poruše základní desky, která se již nedá sehnat, musí koupit celou novou sestavu. Nabízí se sice využít nabídku bazarových produktů, ale někdy jsou právě ty často žádané základní desky předražené. Přitom moderní procesory nabízejí obvykle násobně vyšší výkon, takže řešíte dilema, zda koupit za čtyři tisíce starou desku nebo za osm tisíc vlastně novou sestavu. Nabízí se také jít cestou pravidelných obměn počítačových sestav – tedy vyměnit počítač vždy po dvou či třech letech, dokud jsou komponenty v záruce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve