Slavným zpěvákem se teď může stát kdokoliv. Umělá inteligence už umí skládat hudbu i texty

 Technologie 
05. května 2020 10:45 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Příští hity možná složí počítač Depositphotos
Kapela Rolling Stones shrnula populární hudbu do jednoduché fráze a názvu svého hitu It´s Only Rock ´n´ Roll. Umělá inteligence teď umí něco podobného. Dokáže vytvářet jedinečné melodie a harmonie spolu s texty a vokalizacemi ve stylu popových a rockových hvězd.

Výsledky zatím nejsou sice zdaleka dokonalé, ale přesto jsou působivé. V některých případech vytvořil software zvaný JukeBox písničky, které si nezadají s kytarovými riffy Rolling Stones, vokály Elly Fitzgerald či zpěvem Eltona Johna nebo Roda Stewarta.

Základ tvoří databáze světových hitů

Pro trénink počítače a jeho skládání nových písní museli inženýři nejprve vytvořit rozsáhlý datový soubor složený z 1,2 milionu písní. Umělá inteligence díky tomu dokáže produkovat písně z nejrůznějších hudebních žánrů, jako je rock, hip-hop či jazz.

Počítačové programy se po celá desetiletí zabývají hudbou. Jedním z nich je i PG Music's Band in A Box, který uživatelům umožňuje vkládat akordy a poté za ně vytváří jedinečné melodie v různých žánrech. V roce 2018 společnost Google představila hudební transformátor, který rovněž dokáže složit chytlavé songy a loni se objevil program MuseNet, který umí složit originální melodie, ale neuměl psát texty.

Nyní už se může stát slavným zpěvákem kdokoliv

Jukebox je tak skutečně prvním programem, který dokáže vytvářet písně s texty a vokály. Takže nyní už se může stát slavným zpěvákem opravdu kdokoliv.

Jukebox ale ještě neskládá větší hudební témata, jako jsou sbory a opakující se fráze. Přesto odborníci očekávají, že příští verze programu už to bude umět a bude k dispozici v dubnu 2021.

Je to sice skvělé, že umělá inteligence už umí takové věci, na druhou stranu je otazníkem, co to případně bude znamenat pro hudební průmysl, kterému už po řadu let chybí opravdové talentované a charismatické osobnosti a už dávno není schopen produkovat legendy, jak tomu bylo od šedesátých do devadesátých let minulého století. Dále čtěte: Vědci už umí vylepšit naše sny.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod