Neuronová síť dokáže detekovat děravé potrubí za pouhé sekundy. Autorkou této převratné metody je žena

 Technologie 
18. dubna 2020 18:04 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nová technologie je rychlá a velmi přesná Depositpotos
Tradiční přístupy používané k detekci děr v trubkách, ať jde o vizuální inspekci, nebo o elektromagnetické, akustické či ultrazvukové metody, jsou zastaralé, časově náročné a pomalé. A tak je tu nová technologie.

Autorkou této převratné metody je žena, přesněji Jessica Bohorquez, kandidátka na univerzitní škole stavební, environmentální a těžební inženýrství, která se spoléhá na umělou neuronovou síť, aby identifikovala topologické prvky potrubní sítě, jako jsou například křížení, a určila a charakterizovala netěsnosti s téměř milimetrovou přesností.

Jak to funguje

Neuronové sítě přistupují k výpočtu biologickým způsobem a vytvářejí spojení mezi jednotlivými daty. Proto je vhodná i pro detekci trhlin v potrubí. Zjednodušeně řečeno se neuronová síť naučí všechny plány a schémata v čase a tím dokáže vypočítat, kde nastala nebo nastane havárie.

K trénování neuronové sítě vědci vytvořili dva testy. Jeden, kde bylo potřeba identifikovat křižení v potrubí, a druhý, kde musela najít netěsnosti.

A výsledek? Síť se naučila 5 000 stránek map potrubí o délce 1 000 metrů a nakonec vytvořila nejpřesnější výsledek. Trénovat neuronovou síť pro tento úkol trvalo něco přes čtyři hodiny.

Ve druhém úkolu potřebovala neuronová síť k identifikaci trhlin větší sadu vstupních dat. Neuronová síť i zde trhliny v potrubí odhalila přesně, ale byla méně úspěšná ve svých předpovědích v místech, kde potrubí končilo. Podle vědců jí dělal problém jiný tlak v trubkách.

Třímilimetrová odchylka

I tak je ale tato nová technologie velkým úspěchem. Celkově by neuronová síť mohla přesně předpovídat vadná místa v potrubí s přesností 95 procent a s chybou menší než 3 milimetry.

Protože tento výzkum používal pouze numericky odvozená data z hydraulických systémů, budoucí práce se zaměří na složitější systémy. Navíc budou muset vědci testovat systém i v terénu. Bohorquez a její kolegové očekávají, že přesnost systému venku bude o něco nižší kvůli strukturálním složitostem.

I tak je to ale převratné a tyto výsledky ukazují vynikající potenciál využití technik strojového učení. Dále čtěte: Zahradničení v interiéru. Nové technologie umožňují pěstovat zeleninu doma po celý rok.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím