Díky nové technologii umí hackeři provádět invazivnější útoky, včetně krádeže textových zpráv a volání z cizího telefonu

 Technologie 
26. dubna 2020 10:09 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Hlasový asistent je nyní slabé místo našich zařízení Depositphotos
Hlasový asistent umožňuje uživatelům smartphonu pořídit třeba fotografii nebo odeslat text pomocí mluveného příkazu. Hackerům ale paradoxně umožňuje dělat totéž tím, že do mikrofonu takového zařízení pošlou ultrazvukové vlny, které jsou pro lidské ucho neslyšitelné.

Exituje totiž nová technologie, která umí posílat ultrazvukové vlny skrz pevné objekty. To hackerům umožňuje provádět invazivnější útoky, včetně krádeže textových zpráv a volání z cizího telefonu.

Ultrazvukem lze získat prakticky veškerá data v mobilu

K testování této metody vědci skryli dálkově ovládané zařízení na spodní straně kovové desky stolu, kde dokáže poslat ultrazvukové vlny skrz stůl a ovládne tak mobil, který na něm leží.

Ultazvuk aktivuje hlasového asistenta a hacker nebo útočník se tak dostane k textovým zprávám v telefonu, může si stáhnout přístupové kódy v něm uložené a dokonce volat na čísla v seznamu kontaktů.

Tento experiment, který se ale již stal skutečností, provedli vědci na 17 populárních modelech smartphonů, včetně modelů vyrobených společností Apple, Google, Samsung, Motorola, Xiaomi a Huawei.

Hrůzné je na tom i to, že možnost ultrazvukového ovládnutí mobilního telefonu existuje už od roku 2017, tehdy ale ještě nebylo technologicky tak vyspělé jako dnes. Tehdy ještě ultrazvukový signál musel vycházet ze zařízení, které se nacházelo ve velmi malé vzdálenosti od telefonu a rušily ho také ruzné předměty, dnes už přenosu ultrazvukových povelů prakticky nic nebrání. A nejhorší je fakt, že pořizovací hodnota této technologie je odhadována na pouhých 100 dolarů.

Jak se mohou uživatelé bránit?

Představa, že zanedlouho budeme žít ve světě, ve kterém náš telefon může prakticky kdokoliv a kdykoliv hacknout, je strašná, zatím ale existují možnosti, jak se tomu bránit. Tou nejhlavnější je v tuto chvíli vypnutí funkce hlasového asistenta a obecně se ve svém životě nespoléhat na pomocníky ve formě umělé inteligence.

Další možností je lépe chránit svůj telefon. Dnes je běžné, že když například přijdeme do restaurace, položíme telefon na stůl, aniž bychom ho nějak zabezpečili před potencionálním napadením.

Tato nová technologie zcela určitě zamotá hlavu vývojářům hlasových asistentů, kteří se budou muset zamyslet nad tím, jak hlasově ovládaná zařízení, ať už jde o mobily, chytré domácnosti či asistenty typu Siri, zdokonalit tak, aby byly odolnější vůči útokům zvenčí. Dále čtěte: Vědci už umí vylepšit naše sny.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008