Zdrojové kódy byly pohřbeny v Arktidě pro budoucí generace. Bunkr ukrývá více než milion vzorků semen

 Technologie 
03. srpna 2020 07:33 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Hluboko pod zemí leží světová počítačová data GitHub
Pokud se v budoucnu přihodí cokoliv nepředpokládaného, existuje na izolovaném arktickém souostroví bunkr, který ukrývá více než 1 milion vzorků semen. Tato pevnost je navržena jako nejbezpečnější bunkr na světě.

Špicberské globální úložiště semen ale nyní chrání ještě něco víc než jen semena. V opuštěném uhelném dole vznikl další bunkr, který uchovává světová data pro nejisté zítřky. Zařízení právě obdrželo příspěvek, který je svým rozsahem opravdu ohromující.

GitHub, jeden z největších hostitelů otevřeného zdrojového kódu na světě, úspěšně přenesl všechna aktivní úložiště veřejných kódů do Arktického světového archivu. Snahou společnosti je vytvořit datovou banku.

Data budou přibývat

"Naším posláním je zachovat data pro budoucí generace uložením kódu v archivu, který přežije tisíc let,“ vysvětluje Julia Metcalf, ředitelka strategických programů společnosti.

Nová zásilka tak představuje data výši 21 terabajtů, zapsaných na 186 válcích digitálního archivního filmu s názvem piqlFilm.

Toto účelové médium, navržené tak, aby vydrželo nejméně 1000 let, je nyní uloženo v hloubce 250 metrů v ocelovém kontejneru uvnitř uzavřené komory v arktickém světovém archivu.

Film odolá i extrémům

Tento film odolá extrémnímu elektromagnetickému působení a prošel rozsáhlými testy životnosti. Firma doufá, že jeho mimořádná životnost ve spojení s přirozenou izolací archivu a zabezpečením poskytne softwaru s otevřeným zdrojovým kódem světa velkou šanci na přežití do chvíle, kdy ho třeba budou příští generace potřebovat.

Nicméně tento velmi střežený archiv bude obsahovat také samostatný, pro lidstvo čitelný kotouč nazvaný Tech Tree, vysvětlující technickou historii a kulturní kontext obsahu archivu.

Tech Tree nejen pomůže budoucím generacím pochopit otevřený zdrojový kód 21. století, ale bude také sloužit jako návod k programům a jejich technologiím. Proto také bude zahrnovat návody, které vysvětlují mnoho vrstev technických základů, jako jsou mikroprocesory, sítě, elektronika, polovodiče a dokonce i předindustriální technologie.

To umožní budoucím lidem lépe porozumět současnému světu a jeho technologiím a dokonce jim může pomoci znovu vytvořit počítače k použití archivovaného softwaru. Dále čtěte: NASA buduje observatoř o velikosti fotbalového hřiště. Neobvyklá technologie bude studovat vesmír.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?