Technologie umožnila izolovat modré potravinářské barvivo, které je zcela přírodní

 Technologie 
16. dubna 2021 07:51 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Modré potraviny jsou dosud čistá chemie Depositphotos
Vědci izolovali a využili to nejvzácnější, tedy organické modré potravinářské barvivo nacházející se v přírodě. A co víc, vymysleli způsob, jak jej vyrábět ve velkém měřítku.

Objev, který učinil mezinárodní tým vědců pracujících v různých oblastech, znamená, že poprvé nemusí modré i jinak zbarvené potraviny spoléhat na syntetická barviva, která jim dodávají jejich zářivý odstín.

I když to pravděpodobně není něco, nad čím lidi běžně přemýšlejí, faktem zůstává, že většina modře zbarvených potravin, léků a kosmetiky je výsledkem dvou široce používaných umělých barviv známých jako FD&C Blue No. 1 (briliantová modrá) a FD&C modrá Blue No. 2 (indigotin).

Tyto dvě syntetické chemikálie dokáží skvěle obarvit potraviny, ale i když jsou potravinářskými úřady obecně považovány za bezpečné, vyvstaly otázky ohledně potenciálních účinků umělých barviv na zdraví, a také na udržitelnosti jejich výroby.

Příroda modrou téměř nenabízí

"Navzdory dlouhé historii průzkumu zůstává modrá jedním z nejnáročnějších barviv, které lze získat z jakéhokoliv zdroje, a ještě více ze zdrojů přírodních,“ vysvětluje biofyzička Pamela Denish. "Dosáhnout na modrou z přírodních zdrojů je proto dlouhodobou výzvou."

Nyní se však zdá, že se veškerá tvrdá práce vyplatila. Vědci dokázali izolovat přirozeně se vyskytující modré barvivo zvané antokyanin z červeného zelí. Bohužel se dotyčná antokyaninová látka zvaná Peak 2 (P2) vyskytuje v zelí pouze v malém množství, dokonce asi jen z 5 procent. Vědci ale přišli na to, jak zbylé a převažující antokyany, které dávají červenému zelí jeho typickou barvu, ovlivnit tak, aby se změnily na modré. Stačí, když jsou vystaveny specifickému druhu enzymu.

Technologie výroby už to umí i ve velkém měřítku

Při hledání rozsáhlých databází genomiky za účelem nalezení takového enzymu vědci identifikovali katalyzátor schopný přeměnit antokyany P6, P7 a P8 v červeném zelí na modré verze.

Poté tento enzym vylepšili a vytvořili mutantní verzi, která může s vysokou účinností vyvolat tvorbu azurově modrých antokyanů, a která je schopna vytvářet stabilní přírodní modré a zeleně zbarvené pigmenty v řadě potravin, například včetně zmrzliny.

I když bude nutné provést důkladné testování bezpečnosti, než začneme jíst potraviny obarvené touto přírodní modrou, díky technologii výroby tohoto potravinářského barviva z derivátu červeného zelí nás rozhodně čeká o něco zdravější budoucnost. Dále čtěte: Poloprůhledné solární články mohou napájet skleníky bez zpomalení růstu rostlin a šetřit energii.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47