Myčka na nádobí, první počítač či apgar skóre. Neuvěříte, jaké přelomové technologie vymyslely ženy

 Technologie 
16. července 2020 08:47 / Mirka Malá
  0
📷
6 fotografií v galerii
Za vznikem nových technologií stály často ženy (Ilustrační foto) Depositphotos
Za vznikem nových technologií si už řadu desetiletí představujeme především muže-vědce. Ve skutečnosti to byly a jsou právě ženy, které vytvořily řadu inovativních multifunkčních nástrojů a zařízení, které zlepšují náš každodenní život.

Proto si také v několika článcích představíme ženy a jejich technologické objevy, na které bychom neměly zapomínat. Protože bez žen by se toho ve skutečnosti obešlo jen málo.

Myčka nádobí

První myčka byla skutečně patentována ženou, a to už v roce 1886, kdy si patent nechala zapsat Josephine Cochrane. Její stroj kombinoval vysoký tlak vody, kolo, kotel a drátěný stojan, jako ty, které se stále používají k sušení nádobí. I když ji sama nikdy nepoužila, rozhodně vytvořila něco, bez čeho se dnes domácnosti prakticky neobejdou.

Apgar skóre

V roce 1952 začala doktorka Virginia Apgar testovat novorozence jednu minutu a pět minut po narození, aby zjistila, zda netrpí nějakou poruchou a nepotřebují okamžitou péči. Tak byl vynalezen systém, který se dodnes nazývá Apgar skóre. Je pojmenován nejen po této lékařce, ale je to také backronym pro barvu kůže, puls, dýchání, tonus a reakci na podráždění.

Počítače

Jste v šoku? Ale je to tak! Dnes bychom neměli počítače, kdyby nebylo počítačové vědkyně Grace Hopper. Spolu s Howardem Aikenem v roce 1944 Hopper navrhla počítač ve firmě Harvard Mark I, pětitunový stroj o velikosti místnosti. Vynalezla kompilátor, který překládal psaný jazyk do počítačového kódu. Kromě toho byla Hopper v roce 1959 součástí týmu, který vyvinul COBOL, jeden z prvních moderních programovacích jazyků.

Para-aramidové vlákno

Lehký kevlar, tedy para-aramidové vlákno s vysokou pevností v tahu, používaný například v neprůstřelných vestách, sportovním vybavení a pneumatikách, byl vynalezen vědkyní Stephanie Kwolek. Když se pokoušela zdokonalit lehčí vlákno pro pneumatiky aut, náhodou vytvořila kevlar a v roce 1966 získala patent.

Korekční pero

Sekretářka Bette Nesmith Graham ve své době byla nucena tajně používat bílé temperové barvy, aby zakryla své chyby při psaní na stroji. Po letech zdokonalování receptury Bette konečně patentovala svoje vynálezy korekčních per, korekčních pásek a korekčních tekutin, které zaštítila světově známou značkou Liquid paper, a to v roce 1958. A co víc, v roce 1979 koupila společnost Gillette její firmu za krásných 47,5 milionu dolarů.

Odpadkový koš s pedálem

Americká psycholožka a inženýrka Lillian Gilbreth byla pověstná svou zálibou ve vylepšování již existujících vynálezů  malými, ale významnými úpravami. Na počátku 20. století Gilbreth navrhla například police uvnitř dveří ledniček, usnadnila používání otvíráku na konzervy a v neposlední řadě vynalezla tolik důležitý pedál k odpadkovým košům.

Ženy toho ale vynalezly mnohem mnohem více. Proto si další přelomové technologické objevy, za kterými ženy stojí, představíme zase v dalších článcích. Dále čtěte: Nová technologie připraví rychle spoustu zmrzliny, čímž nahrazuje její poměrně zdlouhavý proces výroby.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve