Vnuk legendárního Jacquese Cousteaua postaví na dně oceánu obrovskou podvodní stanici

 Technologie 
27. července 2020 11:23 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Na dně oceánu vznikne obrovská podmořská stanice Yves Béhar/Fabien Cousteau Ocean Learning Center
Bude to taková Mezinárodní vesmírná stanice pod vodou. Jen bude stát na dně oceánu. A za vším stojí vnuk legendárního oceánografa Jacquese Cousteaua.

Stanice se bude jmenovat Proteus a sponzor celého velkolepého projektu Northeastern University tvrdí, že bude stát necelých 20 metrů pod vodou u karibského ostrova Curacao. Jejím účelem je snížit vysoké režijní náklady potápěčů a snížit zdravotní rizika, která plynou z hlubinného potápění.

Proteus nebude první

Tato podvodní stanice ale rozhodně nebude nijak revoluční. Mnoho vědců, zapojených do projektu Proteus, již pracovalo také v zařízení zvaném Vodnář, které tatáž americká univerzita sponzorovala již v roce 2014. Jednalo se o 31denní misi.

Přesto je projekt Proteus v něčem jedinečný. Jak univerzitní vědci uvedli, skutečná podvodní laboratoř bude vypadat tak trochu jako klobouk a bude plně vybavena. Budou tam přístroje PCR, které provádějí sekvencování DNA a další zařízení pro plně funkční laboratoře, aby mohly být studovány planktony nebo mikroplasty. Nebudou chybět ani inženýrské laboratoře, takže stanice bude pracovat i s podvodní robotikou a zkoumat nové metody získávání energie z oceánu nebo akvakultury.

Podmořská stanice bude obrovská

Proteus tak trochu připomíná podmořské stanice z filmů Jamese Bonda. Vypadá podobně futuristicky, ale bude také obrovská.

Plánuje se, že bude asi čtyřikrát větší než jakákoli předchozí podmořská stanoviště, s prostorem pro výzkumné laboratoře, ložnicemi pro personál, nebude chybět podvodní skleník a také studio pro výrobu videa a televizní přenosy, které umožní ze stanice vysílat živé vzdělávací programy.

Přestože za poslední desítky let postupně nějakým způsobem fungovalo už na sedmdesátku podmořských stanic, v současné době jsou v provozu jen dvě a žádná nedosahuje rozměrů ani vybavení, které má mít Proteus.

Až bude tato stanice uvedena do provozu, předpokládá se, že vědci, kteří na ní budou pracovat, rovněž překonají veškeré rekordy času stráveného na takové podmořské stanici. Dále čtěte: Tisíce kilometrů dlouhý kabel, který povede pod Tichým oceánem, je perfektním nástrojem pro špiony.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47