Za vynálezem ponorkového teleskopu stojí překvapivě žena

 Technologie 
23. července 2020 12:40 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ženy podaly mnoho převratných patentů New York Public Library Digital Collections
Ženy stojí za mnohými převratnými vynálezy. Dokonce za tak velkými, jako je počítač nebo myčka na nádobí. A dokonce i za ponorkovým teleskopem.

Je to tak. Bez žen by některé věci prostě neexistovaly. Třeba taková Sarah Mather už v roce 1845 patentovala svůj ponorkový teleskop, tedy jakousi formu podmořského dalekohledu. Ten umožnil ponorkám zkoumat mořské hloubky a zároveň také vidět v případě potřeby trup plavidla. A to proto, že samotný vynález teleskopu byl kombinován s vynálezem speciální lampy, která v oceánských hlubinách dokázala vše osvítit. Ale ženy toho vynalezly samozřejmě mnohem víc.

Monopoly

Je to tak. Tahle hra nechybí snad v žádné domácnosti a představte si, vymyslela ji žena. Elizabeth Magie původně vytvořila The Landlord's Game, aby rozšířila ekonomické znalosti hráčů tím, že je učí o nespravedlivosti zabírání půdy, o nevýhodách pronájmu a potřebě jednotné daně atd. V roce 1904 hru patentovala a sama ji publikovala v roce 1906. Až o 30 let později však muž jménem Charles Darrow vytvořil podobnou hru, respektive jen její vylepšenou podobu, která se proslavila jako Monopoly.

Skládací postel

Maximalizace prostoru v malých bytech je vždy výzvou. A Sarah E. Goode to absolutně zvládla, protože v roce 1885 vynalezla skříň se skládací postelí. Díky tomu se stala první afroamerickou ženou s platným patentem.

Námořní signální světlice

Poté, co Martha Coston našla plány v poznámkovém bloku, který patřil jejímu zesnulému manželovi, strávila roky prací s chemiky a odborníky na pyrotechniku, aby se myšlenka komunikace mezi loděmi stala skutečností. Když byl však patent v roce 1859 přihlášen, byl připsán jejímu zesnulému muži, zatímco Martha byla jmenována správkyní patentu.

Solární dům

V roce 1947 postavila maďarská biofyzička Maria Telkes úplně první stoprocentně solární dům. Vynalezla termoelektrický generátor energie, aby poskytoval teplo pro Dover House, dům, který vytvořila s architektkou Eleanor Raymond. Telkes použila Glauberovu sůl, tedy sodnou sůl kyseliny sírové, k ukládání tepla na dny bez slunce. Je zábavné, že Dover House přežil téměř tři zimy v Massachusetts, než solární systém selhal.

Ústřední topení

Věřte tomu nebo ne, ženy vědí hodně o topných systémech. V roce 1919 Alice Parker vytvořila revoluční návrh pro ústřední vytápění. Přestože to nebylo nikdy využito, její vynález byl první topný systém, který k vytápění domu používal spíše zemní plyn než dřevo. Dále čtěte: Myčka na nádobí, první počítač či apgar skóre. Neuvěříte, jaké přelomové technologie vymyslely ženy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve