Japonský zbrusu nový rychlovlak je odolný vůči zemětřesení

 Technologie 
10. srpna 2020 10:50 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Japonsko na železnici dokáže zajistit bezpečnost cestujících Savers Liner / CC BY-SA
I přes odloženou olympiádu Japonsko představilo svůj nový vysokorychlostní vlak, který je nejen rychlý, ale především velmi bezpečný. Podle Japonců odolá i zemětřesení.

Nový vlak může jet rychlostí 360 kilometrů v hodině a vůči zemětřesení je odolný především z toho důvodu, že má zabudovaný zdroj energie a různé režimy pro řešení nebezpečí na dráze. Díky lepším brzdám a řízení může vlak v případě nouze také zpomalit a zastavit mnohem rychleji než starší vlaky.

Vlak přináší revoluci v bezpečnosti i pohodlí

Vlak N700S Supreme bude jezdit na trase mezi Tokiem a Osakou. Přestože je jeho rychlost a bezpečnost hlavní zprávou dne, vlak je také mnohem pohodlnější než starší vlaky, a to především díky úložným prostorám a novému odpružení.

Co je ale opravdovou technologickou revolucí, je autonomní pohonný systém vlaku. Vlak je vybaven lithium-iontovým bateriovým samohybným systémem, prvním svého druhu na světě. Tento systém umožňuje vlaku jízdu na krátkou vzdálenost samostatně, například během výpadku proudu, a umožní mu pomalou jízdu na bezpečnější místo, pokud by vlak například uvíznul v nějaké rizikové oblasti. Například na mostě nebo v tunelu během zemětřesení.

Ve vlaku je záložní napájecí systém baterií elegantní kombinací tradiční technologie spalování, kde alternátor dobíjí baterii během provozu, a ukládáním energie.

Zemětřesení je v Japonsku velkým tématem

I elektrické vlaky jsou ohroženy zemětřesením, pokud jsou například v důsledku tohoto přírodního jevu poškozeny elektrárny nebo přenosové linky. Vědci tvrdí, že 10 procent zemětřesení na světě se odehrává právě v Japonsku, neboť japonské ostrovy leží v intenzivní sopečné a seismické oblasti Tichomoří.

Japonsko tvrdí, že v jeho historii vysokorychlostních železnic nedošlo za půl století provozu k žádnému zranění cestujících. Nyní  budou japonské železnice, na rozdíl od těch našich, ještě bezpečnější. Nové vlaky dokáží cestující přepravit nejen rychle a komfortně, ale ještě bezpečněji než dosud. Dále čtěte: Tisíce kilometrů dlouhý kabel, který povede pod Tichým oceánem, je perfektním nástrojem pro špiony.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod