Americká střela letící rychlostí Mach 5 zasáhne cíl ve vzdálenosti 1 600 kilometrů za 20 minut

 Vojenství 
20. ledna 2021 17:00 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Americká armáda staví Mach 5 raketu DARPA
Agentura Pentagonu pro obranné pokročilé výzkumné projekty (DARPA) chystá novou hypersonickou raketu OpFires. Ta bude schopná zasáhnout cíl ve vzdálenosti 1 600 kilometrů za pouhých 20 minut.

Raketa OpFires nedávno prošla předběžnou revizí designu, která podle prohlášení DARPA vyústila v "komplexní plán designu a testování". To znamená, že nyní bude zahájena výroba prvních raket určených k testování, které je naplánováno na příští rok.

Rakety budou pomalejší než ty ruské

Hypersonické klouzavé rakety OpFires budou "sedět" na vrcholu velké střely připevněné na armádním vozidle. Po vypuštění raketa zrychlí na nadzvukovou rychlost, vylétne do velmi vysokých nadmořských výšek, ale zůstane v zemské atmosféře. Místo toho, aby raketa OpFires vstoupila na oběžnou dráhu Země podobně jako balistická raketová hlavice, bude klouzat níže a postupně sestupovat na cíl nadzvukovou rychlostí.

Není zatím jasné, jak rychle raketa OpFires nakonec poletí, ale při Mach 5 se rychlosti obvykle pohybují okolo necelých 6 200 kilometrů za hodinu, což je dostatečně rychle, aby uletěla celých 1 600 kilometrů za méně než 20 minut. Ruská konkurenční raketa Avangard boost je ale podle dostupných informací schopná letět Mach 20 pomocí posilovače ICBM.

Rakety budou pohyblivé

Společnost Lockheed Martin plánuje namontovat OpFires na transportní vozidlo C-130 Hercules. To by mohlo mít za následek schopnost OpFires provádět nálety z okraje bojiště. Dnes něco podobného praktikují raketové posádky HIMARS, ale OpFires by umožnil armádě vystřelit mnohem dále do nitra nepřítele.

OpFires je technicky zbraň středního doletu a donedávna by byla zakázána na základě Smlouvy o jaderných silách středního doletu (INF) z roku 1987, která tento typ zbraně neumožňuje používat.

USA ale od smlouvy odstoupily v roce 2019 poté, co zjistily, že Rusko porušilo podmínky nasazením řízené střely 9M729 Iskander K. Obě země tak mají nyní možnost stavět dříve zakázané typy raket. Dále čtěte: Americké námořnictvo má nové multifunkční torpédo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47