Top 5 nejpokročilejších stíhaček roku 2020

 Vojenství 
29. prosince 2020 08:27 / Mirka Malá
  17
📷
5 fotografií v galerii
F-35 je nejlepší stíhačkou světa Depositphotos
Stíhací letouny jsou nutností pro každou zemi, která si chce zachovat svrchovanost svého vzdušného prostoru a zároveň si zajistit jistou vojenskou sílu. I u stíhaček se technologie stále zdokonalují, a tak je tu žebříček pěti nejlepších.

V současné době jsou stíhačky páté generace těmi nejpokročilejšími. Americký výrobce vojenských letadel Lockheed Martin definuje stíhačky páté generace těmito vlastnostmi: stealth povrch, schopnost vyhnout se radaru, pokročilá avionika či vysoce integrované počítačové systémy schopné připojení k jiným systémům.

Mnoho národů stále létá se staršími stíhačkami čtvrté generace, které nemají funkce páté generace, ale jsou také velmi účinnými válečnými stroji. Jsou levnější a snadněji se vyrábějí než stíhačky páté generace a někdy mohou být téměř stejně dobré.

Stíhací letouny čtvrté generace lze upgradovat o některé pokročilé funkce. Tito bojovníci se nazývají stíhacími letouny generace 4+ a 4++, protože patří k předchozí generaci, ale mají vlastnosti příští generace.

S ohledem na tyto faktory se závěrem roku přichází tedy Top 5 nejpokročilejších stíhaček roku 2020.

5. Mitsubishi X-2 Shinshin

Jedinečným příkladem na seznamu je Mitsubishi X-2 Shinshin. I když to není sama o sobě stíhačka, Japonci používají X-2 hlavně jako testovací stroj pro nové technologie. Tento tryskáč nyní slouží především k vývoji stíhačky F-3, což bude stroj šesté generace. Japonci si kladou za cíl vyrábět F-3 od roku 2027.

4. Shenyang FC-31

FC-31 nebo J-31 je druhá stíhačka páté generace, která bude začleněna do čínského letectva. Přestože je méně vyspělá než její protějšek Chengdu J-20, je stále velmi schopným stíhačem. Přesné specifikace zůstávají nejasné pro kohokoli, kdo je mimo čínskou armádu. Zahraniční odborníci, a zejména ti američtí naznačují, že FC-31 je na stejné úrovni jako ostatní stíhače páté generace. Shenyang FC-31 je lehčí a hbitější než Chengdu J-20. V budoucnu může být použit na čínských letadlových lodích a Čína se je může pokusit prodat do jiných zemí.

3. Čcheng-tu J-20

Nejlepší čínská stíhačka Čcheng-tu J-20 se představila v roce 2017. Po více než 20 letech vývoje poprvé vzlétla v roce 2011. Po provedení prvních letů došlo v konstrukci letadla k několika změnám, konkrétně přibylo nové sání, nový stealth povlak a nový design vertikálních stabilizátorů. I přes některé problémy, které se objevily po výrobě, je Čcheng-tu J-20 první stíhací letoun páté generace v Asii.

2. Suchoj Su-57

Su-57 vyvinutý společností Suchoj se stane technologicky nejmodernějším ruským stíhačem. Je to první bojovník, který splnil všechny požadavky pro stíhačky páté generace. Poprvé Su-57 vzlétl v roce 2010. Ve srovnání s F-35 stálo Su-57 Rusy pouze odhadem 10 miliard dolarů na výzkum, vývoj a přípravu výroby. Oficiálně ruské letectvo stroj uvedlo do plné služby letos. V roce 2018 však novináři v Sýrii zaznamenali dva létající stroje Su-57.

1. Lockheed Martin F-35 Lightning II

Americké letectvo představilo svoji nejnovější stíhačku v roce 2015. F-35 má tři hlavní varianty s rozdíly v jejich přistávacích schopnostech. F-35A je základní varianta a konvenční stíhačka. F-35B je letadlo s krátkým vzletem a vertikálním přistáním, díky speciálnímu rotujícímu motoru se může vznášet ve vzduchu. F-35C má jiné nosiče a má nahradit stíhačky F/A-18.

Odhadované náklady na program F-35 jsou ohromující. Americká vláda utratila za stíhačku neuvěřitelných 1,508 bilionu dolarů. Na druhé straně však Lockheed navrhuje, aby USAF používaly tento typ stíhaček až do roku 2070. Je to také jeden z nejprodávanějších moderních strojů na mezinárodní úrovni. Více než 13 zemí kupuje nebo plánuje koupit F-35, a to včetně Velké Británie, Austrálie, Izraele a Spojených arabských emirátů.

Ačkoli má F-35 své kritiky, rozhodně nelze popřít, že se jedná o nejpokročilejší stíhačku, která je aktuálně ve vzduchu. Dále čtěte: Nové japonské stíhačky budou mít přelomové technologie.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve