Francie se oficiálně pustila do vývoje vojáků kyborgů

 Vojenství 
17. prosince 2020 17:27 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Francie chce technologicky a biologicky vylepšené vojáky Depositphotos
Francie schválila vývoj technologických vylepšení pro příslušníky ozbrojených sil. Francouzská armáda chce vyvinout a nasadit technologické inovace, aby si zachovala operační převahu.

Tato zpráva přichází poté, co američtí představitelé zpravodajských služeb oznámili, že Čína provádí biologické experimenty za účelem zvýšení výkonnosti vojáků Lidové osvobozenecké armády.

Vojáci bez únavy a bolesti

Technologie mají vylepšit fyzické, kognitivní, vjemové a psychologické schopnosti francouzských vojáků. Mohlo by jít také o vývoj nástrojů k prevenci bolesti, stresu a únavy a látky, které by zlepšily duševní odolnost v případě, že voják padne do zajetí.

Naštěstí alespoň prozatím armáda nesmí vyvinout technologie, které by zasahovaly do základních lidských vlastností vojáka. Vojákům tedy musí být zachována svobodná vůle a musí mít možnost zvolit si sílu, kterou použijí. Například bionické zvětšení nemusí nutit vojáka k použití smrtící síly, když má jinou volbu. Zároveň nové technologie musejí počítat s tím, že voják může odejít do civilu a musí mu být umožněno, aby žil běžným životem.

Přeměnu vojáků na kyborgy začala Čína

Rozhodnutí přichází jen několik dní poté, co John Radcliffe, americký ředitel národní zpravodajské služby (DNI), obvinil Čínu z vývoje biologicky vylepšených vojáků.

Americké ministerstvo obrany podle svého tvrzení nepracuje na genetickém výzkumu, ale snaží se vyvinout technologické rozšíření. Agentura Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) pracuje na projektu BRAIN neboli Brain Research prostřednictvím pokroku v inovativních neurotechnologiích.

DARPA chce vyvinout implantovatelná rozhraní, která by jednotlivcům umožnila ovládat objekty pomocí jejich mysli, a zároveň poskytnout "bezprecedentní rozlišení signálu a šířku pásma přenosu dat mezi mozkem a digitálním světem“. To vše by bylo využitelné i v civilním sektoru, například pro osoby se zdravotním postižením nebo osoby trpící chronickými stavy, protože by umožňovala čtyřkolkám a paraplegikům ovládat umělé končetiny nebo invalidní vozíky, komunikovat přímo s počítači nebo komunikovat s celou řadou bezdrátových zařízení.

Vojenské výhody jsou rovněž jasné. Používání myšlenek k ovládání strojů a interakce s počítači by umožnilo, že by vojáci ovládali svou myslí vše od stíhaček po radarové systémy. Dále čtěte: Budoucí čínský bombardér nebude tak silný, jak se Čína vychloubá.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod