Hackeři odhalili tajné detaily o tomto vojenském špionážním letadle

 Letectví 
28. února 2021 17:01 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Konstrukční plány armádního stroje byly ukradeny Saab
Hackeři zveřejnili na temné síti podrobnosti o švédskokanadském letadle včasného varování a kontroly. Letoun známý jako Globaleye, byl kompromitován poté, co hackeři porušili kybernetickou bezpečnost kanadského výrobce proudových letadel Bombardier.

Hackeři si údajně všimli nulového zabezpečení softwaru webového serveru Accellion FTA, který používají společnosti k hostování a sdílení velkých souborů, které nelze odeslat e-mailem zákazníkům a zaměstnancům.

Oči a uši vzdušného prostoru

Letadlo Globaleye je kombinací obchodního tryskového letadla Bombardier 6000 s dlouhým doletem a vzdušným radarovým senzorem Saab Erieye. Erieye je připevněn k horní části trupu letadla. Globaleye je podobný E-3 Sentry a vzdušnému letadlu včasného varování E-2D Advanced Hawkeye amerického námořnictva.

Globaleye je navržen tak, aby působil jako oči a uši vzdušných sil. Je schopen detekovat nepřátelská letadla, rakety a drony na velké vzdálenosti a vyslat stíhačky. Erieye může nejen vidět to, co vojenské radary nevidí, ale také umožňuje stíhačkám létat s vypnutými radary, což ztěžuje jejich detekci.

Výrobní tajemství odhalena

Odcizené soubory jsou údajně podrobnými plány Globaleye, obsahujícími konstrukční dokumenty pro různá letadla a části letadel Bombardier. Ve svém prohlášení firma uvedla, že hackeři získali také "osobní a další důvěrné informace týkající se zaměstnanců, zákazníků a dodavatelů.“

Globaleye, relativně nový systém, má přitom zatím jen jednoho zákazníka, a to Spojené arabské emiráty, které zakoupily pět letadel. Otázkou tedy je, zda zveřejnění výrobních tajemství kanadského výrobce těchto strojů nepoškodí natolik, že pro své vydařené letadlo nenajde již na armádním trhu další zákazníky. Dále čtěte: Sedmnáct legendendárních bombardérů B1-B jde do armádního důchodu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve