Sítě 5G povedou k leteckým haváriím, tvrdí letecké úřady

 Letectví 
01. ledna 2021 16:26 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Zda sítě 5G opravdu mohou ohrozit letadla, se musí prověřit Depositphotos
Sítě 5G provázejí mnohé konspirační teorie, mezi nimi nechybí ani ty o šíření koronaviru, změně počasí či sledování. Nic z toho samozřejmě není pravda, ale jeden problém se skutečně objevil.

Americká armáda nyní vyjadřuje znepokojení nad tím, že pásmo 5G je příliš blízko frekvencím používaným pro leteckou navigaci. Několik úřadů komerčního letectví tvrdí, že 5G sítě by mohly vést k selháním přístrojů a leteckým haváriím. Dokonce i americký Federální letecký úřad (FAA) a ministerstvo dopravy požádaly o prověření.

Ohrožuje 5G některé letecké přístroje?

V Americe nyní tuto otázku živě diskutují. Ukázalo se, že některé letecké úřady, včetně těch armádních, se domnívají, že 5G bude mít vliv na letecký hardware.

„Aukce sítí 5G zahrnuje spektrum na frekvenci 3,7–3,98 GHz. V současné době je frekvenční část pásma C–3,98 GHz v pásmu C relativně tichá a je obsazena převážně nízkoenergetickými satelity. Díky tomu byla po celá desetiletí sousední frekvence 4,2–4,4 GHz dokonalým místem pro provoz radarových výškoměrů, kterým se také říká rádiové výškoměry,“ uvádí armádní zdroje. A právě příliš velká blízkost užívaných frekvencí je jádrem problému.

Výškoměry v ohrožení

A co jsou výškoměry? Velmi důležitá součást všech letadel. Měří totiž, jak blízko jsou letadla od země.

Jakmile budou v pásmu 3,7–3,98 zavedeny telekomunikační sítě 5G, existuje podle říjnové studie obchodní organizace RTCA velké riziko, že tyto systémy způsobí škodlivé interference radarovým výškoměrům.

Jednotlivé americké úřady se nyní přou o to, zda je to nebezpečné, nebo není.
Letecký průmysl, včetně soukromých, komerčních a vojenských skupin, ale žádá o pozastavení aukcí 5G sítí, dokud toto velmi vážné podezření nebude zcela prověřeno. Pokud by totiž letecké úřady měly pravdu, letecký průmysl by čekala řada leteckých katastrof. Dále čtěte: Vývoj kokpitů stíhacích letadel za uplynulých 65 let.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47