Mezinárodní vesmírná stanice byla v ohrožení. Musela podniknout nouzový manévr

 Letectví 
25. září 2020 09:38 / Lukáš Bauer
  1
📷
2 fotografie v galerii
Mezinárodní vesmírnou stanici ohrožoval vesmírný odpad Pixabay
Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) se před několika dny ocitla v možném ohrožení, kdy se nacházela v kolizním kurzu s kusem vesmírného odpadu. Posádka ISS proto v noci z úterý na středu provedla preventivní manévr s cílem snížit pravděpodobnost srážky.

V noci z úterý na středu provedla mezinárodní vesmírná stanice specifický manévr, jehož cílem bylo snížit pravděpodobnost možné srážky s kusem vesmírného odpadu. Na manévru se podílela NASA společně s dispečery ruského Roskosmosu.

O provedení manévru informoval na svém twitterovém účtu šéf amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Jim Bridenstine. Podle NASA však posádce orbitálního komplexu nehrozilo žádné bezprostřední nebezpečí.

Posádku orbitální stanice nyní tvoří ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a americký astronaut Christopher Cassidy. Všichni členové posádky se během úhybného manévru museli přesunout do ruské vesmírné lodi Sojuz připojené ke stanici.

Manévr byl proveden motory vesmírné lodi

Samotný manévr byl po konzultaci obou stran proveden za pomoci motorů nákladní lodi Progress MS-14, která je stejně jako Sojuz ke stanici v současné době připojena. Americká strana byla během manévru v úzkém spojení s ruskými dispečery.

Objekt minul ISS v těsné blízkosti

Potencionálně nebezpečný kus neznámého vesmírného odpadu se měl k ISS přiblížit přibližně půl hodiny po půlnoci SELČ. Podle výpočtů měl objekt stanici ISS minout ve vzdálenosti necelých dvou kilometrů. Tato vzdálenost je v takzvané červené zóně, která vyjadřuje vysokou pravděpodobnost srážky. Dále čtěte: (Z mezinárodní vesmírné stanice opět uniká vzduch. Posádka musí vše pečlivě sledovat).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47