Přelomový okamžik v průzkumu vesmíru. Spojené arabské emiráty vyslaly vesmírnou loď k Marsu

 Letectví 
22. července 2020 13:21 / Lukáš Bauer
  1
📷
1 fotografie v galerii
Japonská raketa vynesla do vesmíru arabskou sondu MBRSC
Spojené arabské emiráty se přidaly ke světovým velmocím a vyslaly svou první vesmírnou loď vstříc rudé planetě. Průlomová vesmírná mise s názvem Hope by měla dosáhnout Marsu počátkem příštího roku.

V pondělí úspěšně odstartovala nová mise na Mars s názvem Hope. Jejími strůjci jsou Spojené arabské emiráty, které se tak staly první arabskou zemí, jenž se pokusí se svou vesmírnou sondou doletět k rudé planetě a zkoumat její povrch. Mise by měla dosáhnout Marsu již v říjnu příštího roku.

Nosná raketa HII-A do kosmu odstartovala z japonského kosmodromu Tanegašima v pondělí v 6:58 hodin místního času (neděle 23.58 h SELČ). Spojené arabské emiráty se tak stávají vesmírnou velmocí, podobně jako Evropská unie, Čína, Rusko a USA.

Start byl jednou odložen

Vesmírná mise Hope (Naděje) měla z ostrova Tanegašima původně odstartovat už ve středu. Její start byl však dvakrát odložen pro nestabilní počasí na malém japonském ostrově. Společnost Mitsubishi, která poskytla arabské zemi nosnou raketu, uvedla, že šlo všechno dosud úspěšně a sonda Hope má oddělit od rakety asi 56 minut od startu nad Tichým oceánem.

Dvouletá vesmírná mise

Mise Spojených arabských emirátů využívá časové okno, ve kterém je Země nejblíže k Marsu. Stejně by v této době měli odstartovat podobné mise Číny a Spojených států. Hope by měla k Marsu dorazit v únoru 2021. Cílem mise, která bude trvat dva roky, je poskytnout komplexní obraz dynamiky počasí na rudé planetě. Dále čtěte: (Legendární rakety Tomahawk létají po modernizaci na kukuřičný pohon).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod