Vzdušné války dostanou nový rozměr. Pentagon plánuje ostrý souboj stíhaček s piloty a umělou inteligencí

 Letectví 
15. září 2020 07:07 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Stíhačky pilotované umělou inteligencí se budou prohánět po obloze za pár let Depositphotos
Bude to obrovská bitva, která by byla jistě náročná i pro Toma Cruise, neporazitelného pilota z Top Gunu. Pentagon chce vyzkoušet ostrý souboj mezi stíhačkou pilotovanou skutečným pilotem a stíhačkou řízenou umělou inteligencí.

To vše se má stát poté, co se už několik takových soubojů odehrálo. Naposledy se tak stalo ve virtuální realitě a umělá inteligence zvítězila na celé čáře.

Vzdušné války dostanou nový rozměr

Ministr obrany Mark Esper tento týden vyhlásil, že reálný souboj se odehraje v roce 2024. Americká armáda se domnívá, že umělá inteligence by mohla znamenat bod obratu v technologii vzdušných bitev.

Agentura Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) již provedla několik bojových simulací mezi lidskými piloty a umělou inteligencí. Během toho posledního si F-16 Fighting Falcon ovládaná AI snadno získala převahu. "Velké vítězství AI prokázalo schopnost pokročilých algoritmů překonat člověka ve virtuálních soubojích," řekl Esper ve středu. "Tyto simulace vyvrcholí v roce 2024 reálnou bitvou zahrnující taktická letadla v plném rozsahu."

Ministr obrany ale zdůraznil, že stroj nemůže a nebude plně nahrazovat lidské piloty. "Aby bylo jasné, role AI v naší představě je podporovat lidi s rozhodovacími pravomocemi, nikoli je nahrazovat," řekl Esper.

Umělá inteligence nemá strach

AI armáda je považována za nástroj k uvolnění zdrojů, času a pracovní síly, aby se lidské vojenské složky mohly soustředit na úkoly s vyšší prioritou a dospět k bodu rozhodnutí, ať už v laboratoři nebo na bojišti, rychleji a přesněji než konkurence.

Během nedávné výzvy AlphaDogfight se společnost Heron Systems se sídlem v Marylandu dostala na první místo mezi osm společností, které proti sobě postavily lidského pilota a AI během dvou dnů. Systém Heronu porazil pilota F-16 v pěti přímých simulovaných soubojích.

Pravdou ale je, že taktika, kterou AI během virtuálních soubojů používala, šla nad rámec toho, jak jsou cvičeni piloti. Jinými slovy, umělá inteligence je o mnoho odvážnější a více riskuje, než si mohou dovolit i ti nejlepší piloti. Dále čtěte: Čína úspěšně zahájila zkušební provoz tajného vesmírného letadla.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008