Virgin Orbit úspěšně do vesmíru vypustila raketu z Boeingu 747-400

 Letectví 
24. ledna 2021 08:58 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
První raketa startující ve vzduchu se dostala do vesmíru Virgin Orbit
Společnost Virgin Orbit úspěšně vypustila svou raketu LauncherOne do vesmíru poté, co ji vystřelila z upraveného cestovního Boeingu 747-400.

Po dosažení vesmíru raketa vypustila 12 CubeSats na cílovou oběžnou dráhu, což společnost oslavovala jako milník ve snaze usnadnit a zpřístupnit vstup do vesmíru.

První ve vzduchu vypuštěná raketa ve vesmíru

Po vzletu z firemního leteckého a vesmírného přístavu v Mojave letěl letoun na místo vzdálené přibližně 79,6 km jižně od Normanských ostrovů. "Po plynulém uvolnění z letadla se dvoustupňová raketa zažehla a vypálila se na oběžnou dráhu," popisuje pokus Virgin Orbit. "Na konci letu nasadila raketa LauncherOne 12 CubeSats na přesnou cílovou oběžnou dráhu, což znamenalo významný krok vpřed pro společnost Virgin Orbit v jejím úsilí o odstranění překážek, které brání dostupnému a pohotovému přístupu do vesmíru."

12 oběžných drah CubeSats je součástí programu Launch Services programu NASA. Společnost dodává, že je to poprvé, kdy se ve vzduchu vypuštěná raketa na kapalné palivo úspěšně dostala do vesmíru.

Úspěch na druhý pokus

Jednalo se totiž teprve o druhý pokus Virgin Orbit vypustit raketu z letícího Boeingu 747-400 s názvem Cosmic Girl. Pokus z května 2020 měl za následek přistání rakety v Tichém oceánu poté, co na raketě došlo k poruše.

"Virgin Orbit dosáhla něčeho, co si mnozí mysleli, že je nemožné,“ říká zakladatel Virgin Group Richard Branson. "Bylo tak inspirativní vidět, jak naše speciálně upravená Cosmic Girl posílá raketu LauncherOne na oběžnou dráhu. Tento velkolepý let je vyvrcholením mnoha let tvrdé práce a také uvolní ruce celé nové generaci inovátorů na cestě na oběžnou dráhu. Nemůžu se dočkat, až uvidím neuvěřitelné mise, které jednou změní svět.“

CubeSats jsou miniaturní satelity, jejichž velikost v přepravním stavu by neměla překračovat rozměry 113 x 100 x 100 mm a hmotnost převyšovat 1,33 kg. Obvykle byly dosud vypouštěny po jednom, maximálně po třech. I tady tedy došlo k velkému pokroku, když jich raketa LauncherOne na oběžnou dráhu vypustila hned 12 během jednoho letu. Dále čtěte: Inženýři právě našli způsob, jak přeměnit CO2 na letecké palivo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty