Při grilování si můžete klidně dobíjet i mobil

 PC a Mobily 
03. dubna 2020 15:39 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
Na cestování s batohem po Česku jistě vlétě při grilování vychytávku oceníte Jumpstory
Možná jste přemýšleli nad tím, zda existuje nějaké řešení, které by umožnilo efektivní grilování na cestách, a přitom dodalo energii i vašemu mobilu. Na cestování s batohem po Česku optimální věc. Máme další informace.

Je skvělé, že konečně někoho napadlo vylepšit klasické vařiče na suchá dřívka, tzv. dřívkáče, také o obvody pro nabíjení mobilních telefonů. Výsledkem je zařízení, které může být důstojným vařičem na cesty, ale také zdrojem elektrické energie. A protože se do zahraničí letos už asi nepodíváme, bude kempování v České republice atraktivní dovolenou.

Princip získání elektřiny

Pro lepší pochopení, jak to celé funguje, je třeba zmínit existenci Peltierova článku. Ten vychází z faktu, že rozdílné teploty na článku vytvářejí elektrický proud. Článek se dá použít i k chlazení, ale to není způsob, který je v tomto případě využit. Účinnost článku není velká, nicméně pro účely tábornického dobíjení mobilního telefonu je dostatečná.

K čemu elektřina v lese

V sériově vyráběném vařiči na suchá dřívka je vše organizováno tak, že do prostoru, kde dochází k hoření zasahuje část kovu, která přivádí teplo na jednu stranu článku. Druhá strana pak získává chlazení pomocí proudícího vzduchu, který je nasáván ventilátorem do prostoru hoření, ale ještě coby studený chladí Peltierův článek.

Elektřina v tomto případě pomáhá i správnému hoření. Díky ventilátoru je hoření intenzivní a s vysokou účinností. Na takovém vařiči pak uvaříte vodu poměrně rychle. Stačí k tomu jen málo materiálu a výsledkem je také málo spáleného odpadu. Článek ale vyrábí elektřiny více, než spotřebuje ventilátor, takže se její přebytek ukládá do vnitřního akumulátoru vařiče, případně se vede přímo do mobilního telefonu, který se připojí k vařiči. Další variantou je připojení USB svítilny, která pomůže při vaření za tmy.

A kde je gril?

Zajímavostí konkrétního řešení může být i nástavec na grilování. Ten s sebou nosit nemusíte, ale pokud nejdete na dlouhý trek a chcete spíš pohodu, může se právě grilovací nástavec hodit. Místo konvice postavíte na dřívkáč gril a připravíte si své oblíbené klobásky či ugrilujete zeleninu. Pro autoturistiku ideální, ale unesete vše i v batohu na zádech.

Dobíjení ještě jinak

Uvedený postup není samozřejmě jediný, jak dobíjet v přírodě mobil. Většině lidí stačí na kratší túry jen solidní powerbanka. Tu si ostatně můžete levně vyrobit podle našeho návodu zde. Na delší potom uplatníte skládací solární panel. Ale pokud jdete na delší dobu, nechcete se někde zdržovat nabíjením v civilizaci a nepředpokládáte jasné počasí, může být Peltierův článek ve vařiči velmi výhodným řešením. Bohužel nejde o řešení levné. Za značkový produkt dáte téměř 7 tisíc korun. Existují ale napodobeniny, které jsou i levnější.

Témata: dobíjení, Peltier, vařič,
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum